ÖNCE YAĞI AZALTIN Süt ve süt ürünlerinin az yağlı veya yağsız olanlarını tercih edin. Haftada en az 2 kere balık yiyin. Tam tahılları tüketin. Margarin, tereyağı, kuyruk yağı gibi doymuş yağlar yerine zeytinyağı, ayçiçek yağı, soya, kanola yağını tercih edin. Yağın çeşidi de önemlidir. 1 tatlı kaşığı yağ yerine, 5 zeytin veya 4-5 fındık veya 2 ceviz yiyebilirsiniz. bakla gil tüketin Beslenmenizde kuru baklagillere (nohut, kuru fasulye, mercimek vb.) daha çok yer verin. Kuru baklagiller; yağ, doymuş yağ ve kolesterolden fakir, kompleks karbonhidratlar ile posadan zengin bitkisel protein kaynağıdır. Kkolesterolü düşürücü etkileri vardır.
6 2
ÖLÇÜLÜ PROTEİN Kalp sağlığı için protein grubu besinler de (balık, kümes hayvanları eti, yumurta ve kırmızı et) beslenmede yer almalı. Yağsız kırmızı eti ve tavuğu haftada 1 kez, balığı 2-3 kez, baklagilleri de 2-3 kez yenilmesi gerekir
6 3
DOST BESİNLER Her gün 1 diş sarımsak: Sarımsak; damar içinde pıhtılaşmayı engelleyerek, koroner kalp hastalıkları riskini azaltır. Her gün 1 diş sarımsak yenilebilir. Balık: Balık ve balık yağı, damar içi tıkanıklarının azalmasında etkindir. İçeriğindeki Omega-3 yağ asitleri yüksek antioksidan özelliğindedir. Balığı, ızgara, buğulama, füme şeklinde tüketebilirsiniz.
6 4
KURUYEMİŞ Ceviz, fındık; antioksidan özelliği olan Omega-3 ve E vitamininin yanı sıra magnezyum ve posa da içerir.
6 5