Örneğin PET veya PETE kısaltmasını gördüğünüzde şişenin üretiminde polyethylene terephtalate kullanıldığını anlayabiliriz. Bu maddeden üretilen malzemeler 1 sayısı ile numaralandırılıyor.
11 3
3, 6 ve 7 sayıları bulunan plastikler içinde gıda ve içecekler bulunmamalı. Diğerleri yani 1, 2, 4 ve 5 ise olabilir. Ancak bu onların da tamamen zararsız olduğu anlamına gelmiyor. İşte plastik ambalaj veya ürünlerdeki numaraların anlamı…
11 4
01 Polietilen terafalat (PET) 1 numara ile işaretlenmiş ambalaj veya ürünler her zaman için tek kullanımlık olan şişelerdir. Bunlar hiçbir şekilde yeniden kullanılmamalıdır. Boşaldığında geri dönüşüm kutularına atılarak bertaraf edilmelidir. Polietilen Terefelat, bilinen adıyla pet alkolsüz içecekler, su, meyve suyu gibi ürünlerde ambalaj olarak kullanılan bir plastik çeşidi. PET güvenli olarak kabul edilse de üretiminde kullanılan antimon metali içeceğe karışabiliyor. Avrupa ve Kanada'da yapılan bir araştırma incelenen 63 farklı marka suda, temiz kaynak suyuna göre 100 kat daha fazla antimon metali bulunduğunu ortaya çıkardı. Aynı araştırma, suyun bu ambalajda bekleme süresi uzadıkça antimon miktarının daha da arttığını belirledi. Suya salınan antimon miktarında güneş ışığına maruz kalma, yüksek sıcaklıklarda kalma ve suyun pH derecesinin etkili olduğunu da gösterdi. Pet şişelerde bulunan bromlu bileşiklerde suya karışabiliyor. Brom merkezi sinir sistemini bastırarak, paranoya ve diğer psikolojik sorunları tetikleyebiliyor.
11 5
02 Yüksek yoğunluklu polietilen (HDPE) Az zararlı bir plastik çeşidi kabul edilen HDPE genellikle süt, ayran, su gibi içecekler, bakliyat ürünleri ve temizlik malzemelerinde ambalaj olarak ve plastik torbalarda kullanılıyor. HDPE, çoğu plastik gibi östrojenik kimyasal salınımına neden olduğu belirlenmiş bir malzeme. Yapılan bir çalışma plastik ürünlerin yüzde 95'inin östrojenik aktivite gösterdiği, yani hormonal sistemi bozabileceği, hücre yapısını değiştirebileceği, bebekler ve çocuklar için risk oluşturabileceğini gösterdi.
11 6