10-20 dakika arası Kana karışan yüksek oranda şeker, bir anda kan şekerini yükselterek ‘insülin patlaması’nı tetikler. Bu, pankreası uyararak yüksek oranda insülin salgılamanıza neden oluyor. Bu durum, pankreasın ani ve aşırı zorlanmasına yol açar. İnsülin artışı, karaciğeri uyarır ve karaciğer hızlı bir şekilde bu yüksek şeker miktarını yağa dönüştürerek vücudu savunmaya çalışır.
5 2
20-40 dakika arası Kafeinin tamamı bu süre zarfında emilir. Bu yüzden gözbebekleriniz gevşeyerek büyür, kan basıncınız artar. Bunu dengelemek amacıyla karaciğeriniz depoladığı şekeri kana vermeye başlar. Bu hızlı dalgalanma, beyninizi olumsuz etkiler. Baş dönmesine engel olmak amacıyla adenozin reseptörleriniz kapatılır. Göz bebeği irileşir, kan basıncı yükselmeye başlar.
5 3
45. dakika Kolanın içerisindeki kimyasalların beyninize ulaşmasıyla birlikte beyindeki dopamin salgınız artar ve keyif duymaya başlarsınız. Bu mekanizma, eroin gibi uyuşturucularla aynı şekilde işler. İlk 60 dakika Gazlı içecek içerisinde bulunan fosforik asit, kalsiyum, magnezyum ve çinkoyu kalın bağırsakta tutarak metabolizmada yaşanacak ani şeker yükselmelerine zemin hazırlar. Emilim azalır, metabolizma yeniden dalgalanır.
5 4
60 dakika sonrası İdrar atımını tetikler. Kemiklere gitmesi gereken depolanmış kalsiyum, magnezyum ve çinko vücuttan dışarı atılır. Psikolojik olarak ise birey daha miskin ve asabi olmaya başlar. 60 dakika içerisinde ani açlık hissi oluşur. Tekrar kolaya ve tatlılara saldırırsınız. Bu kısır döngü devam ettiği sürece karaciğer ve göbek yağlanması artar, vücudun tüm hücrelerinde leptin ve insülin direnci gelişir. Şişmanlık hastalığına adım atılır.
5 5