20 yaş dişlerine veda etmeyi gerektiren durumlar!

20 yaş dişinin çıkması kimi zaman sorun yaratabiliyor. Bazı kişilerde bu diş damak içinde gömülü kalarak sıkıntılara neden olabilir. İşte 20 yaş dişlerini çektirmemizi gerektiren o durumlar.

Dişlerimizin kökü kalbe uzanıyor! Bilimsel çalışmalar, ağız ve diş sağlığının kalp damar hastalıkları ile bağlantılı olduğunu ortaya koyuyor. Buna göre diş eti iltihapları, diş kayıpları ve diğer ağız hastalıkları; koroner arter hastalıklarının, damar sertliğinin ve başka kalp rahatsızlıklarının artışına neden olabilir.
5 1
Kalbinde sorun olanlar dikkat etmeli! Doğumsal kalp hastalığı olanlar, yapay kalp kapakçığı taşıyanlar ve akut eklem romatizması geçirenlerde çürük ve iltihaplı diş etleri tedavi edilirken, işlem öncesi antibiyotik profilaksisi yapılması önem taşır. Çünkü halk arasında ‘Beta’ olarak bilinen Beta Hemolitik Streptekok bakterisi ağız boşluğunda yer alır. Bu bakterinin tam olarak tedavi edilmemesi; kalp rahatsızlığı olan kişilerin diş tedavileri sırasında endokardit adı verilen, kalp ve damarların iç yüzeyini örten tabakanın iltihaplanmasına yol açabilir.
5 2
20 yaş dişi 50 yaşında çıkabilir! 20 yaş dişi olarak bilinen ve en son çıkan dişler olarak nitelendirilen üçüncü azı dişleri, ortalama 20 yaşında bu süreci tamamladıkları için 20 yaş dişi olarak tanımlanır. Bazı durumlarda dişler çıkmaları gereken yaşta çıkmayarak gömülü kalabilir. Dişin çıkabilmesi dişeti, kemik veya komşu diş engeline takılabilir. Bu gibi durumlarda diş gömülü kalır ve ancak bu engellerden herhangi biri kalktığında çıkabilir. 20 yaş dişinin aslında yaşı yoktur, 50 yaşında bile çıkabilir. Dişin çıkmasını engelleyen faktörler ortadan kalktığında, örneğin öndeki dişin çekilmesine bağlı 20 yaş dişinin çene kemiğinde yer bulması, ileri yaşlarda oluşan kemik erimesi gibi nedenlerle ileri yaşlarda da 20 yaş dişinin çıktığı görülür.
5 3
20 yaş dişlerinin yaratabileceği sorunlar Çenede tam yerini alamamış gömülü ya da yarı gömülü dişler çürükten tümöre kadar pek çok soruna yol açabilir. Bu sorunların en önemlisi kist ve tümör oluşumudur. Bu yüzden 20 yaş dişinin yol açtığı komplikasyonları ciddiye almak ve tedavi ettirmek gerekir. -Dişin gövdesini çevreleyen yumuşak dokuların enfeksiyonu -Dişeti iltihabı ve şişliği -Ağrı, ağız açmada kısıtlılık, ağız kapatırken acı, yanakta şişlik ve ilerleyen durumlarda yutkunma güçlüğü -Diş çürükleri -Protez kullanımında engeller -Diş kaynaklı kist ve tümörler -Kaynağı belli olmayan ağrılar -Ortodontik tedavinin yapılamaması
5 4