Alman doktor Alzheimer tarafından ilk kez bir kadın hastasında teşhis edildi. Dr. Alzheimer ilk muayene sırasında bu hastada, ilerleyici zihinsel bozukluklar (hafıza, kavrama, konuşma ve yön bulma bozukluğu), işitsel halüsinasyonlar, hezeyanlar ve belirgin davranış bozuklukları saptadı. Daha sonra bu hastayı 1906 yılında ölene kadar, yaklaşık 5 yıl boyunca izledi. Hastanın ölümünden sonra yapılan otopside, beyinde anormal kümeleşmeler (plaklar olarak adlandırılmaktadır) ve lif yumakları saptandı. Bugün beyindeki bu yumaklar ve plaklar Alzheimer hastalığının beyinde oluşturduğu ana değişiklikler olarak kabul ediliyor. Dünya Sağlık Örgütü, Türkiye’nin 2050 yılında dünyada en fazla Alzheimer hastası olacak 4 ülkeden biri olacağını belirtiyor.
13 2
“Stresten, yoğunluktan unutuyorum” diyerek geçiştirdiğimiz basit unutkanlıklar, ciddi bir hastalığın ilk işareti olabiliyor. Alzheimer hastalığı hakkında pek çok şey duymuşsunuzdur. Toplumda en sık görülen demans (bunama) türü olan Alzheimer hastalığı hakkında yayılan yanlış bilgilerle, bazı kişiler gereksiz yere kaygıya kapılabilirken, bazıları da tam aksine hekime geç başvurabiliyor. Acıbadem Fulya Hastanesi Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Geysu Karlıkaya, Alzheimer hastalığı hakkında doğru sanılan yanlışlar hakkında şunları anlattı:
13 3
YANLIŞ: Bunamanın tek sebebi Alzheimer hastalığıdır. DOĞRU: Alzheimer hastalığı bunamanın en sık görülen sebebidir. Ancak tedavisi çok daha kolay olan vitamin eksiklikleri, hormonal bozukluklar, hidrosefali vb. pekçok hastalık da benzer bulgulara sebep olabiliyor. Bu nedenle kesin tanı, bunama belirtileri olan kişilerin nöroloji uzmanları tarafından ayrıntılı değerlendirilmesinden sonra koyulmalı.
13 4
YANLIŞ: Alzheimer hastalığı sadece ileri yaşta ortaya çıkar. DOĞRU: Nadiren de olsa Alzheimer 30-40’lı yaşlarda da görülebiliyor. Bu durum genellikle genetik geçişli Alzhemier hastalığında gelişiyor.
13 5