Ayakta yanmanın nedenleri!

Ayaklarda yanma şikayeti bazı vitamin eksikliklerinin ve şeker hastalığının habercisi olabilir.

B5 vitamini (Pantotenik asit) Pantotenik asit eksikliği nadir görülmekle birlikte, özellikle bağırsaklardan gıda emiliminde bozukluk olduğunda meydana gelebilir. Pantotenik asit eksikliğinde depresyon, kişilik değişimleri, kalp hastalığı, sık enfeksiyon, yorgunluk, karın ağrısı, uyku bozuklukları, uyuşma, karıncalanma, kas güçsüzlüğü ve kramplar olur. Özellikle bacaklarda ve ayaklarda “yanan ayak sendromu” ortaya çıkabilir. B5 vitaminine pantotenik asit adı da verilir. Pantotenik asit besinlerden enerji oluşmasında rol aldığı gibi yaşamsal öneme sahip bazı metabolik olaylarda görev yapar. Hücrelerde koenzim A olarak görev yapar. B5 vitamini, böbreküstü bezi veya diğer adıyla adrenal bezinden kortizol hormonu salgılanmasında, kolesterolün oluşmasında ve beyindeki asetil kolin isimli çok önemli bir maddenin yapımında rolü vardır.
5 1
Stresi giderici bir vitamin olarak, depresyon ve anksiyete tedavisinde faydalıdır. Bağırsakların çalışması, safra, D vitamini ve kırmızı kan hücrelerinin yapımında rol alır. Günlük ihtiyaç 5 mg/gün’dür. Karaciğer, böbrek, maya, fındık, buğday, yumurta sarısı, brokoli, tavuk, balık, mantar, avokado, tam tahıllar, yoğurt ve süt gibi besinlerde B5 vitamini vardır. Bağırsaklardaki bazı mikroplar (bakteriler)B5 vitamini yaparlar ve bu vitamin bağırsaklardan emilerek faydalı olur.
5 2
B12 vitamini B12 vitamini eksikliğinde de ayaklarda yanma olabilir. Diyetle alınan B12 vitamini mideden salgılanan intrensek faktör adındaki bir proteinle birleşerek bağırsaklardan emilir. Besinlerde bulunan B12 vitaminin bağırsaklardan iyi emilmesi mide, pankreas ve bağırsakların iyi çalışmasına bağlıdır. Günlük B12 vitamini ihtiyacı 2.4 mikrogram kadardır.
5 3
B12 vitamini hayvansal besinlerde yani kırmızı et, tavuk, hindi ve balıkta ve çok az oranda sütte ve yoğurtta bulunur. Bitki ve mayada bulunmaz. Bir bardak pastörize sütte 0.9 mikrogram B12 vitamini vardır.
5 4