B grubu vitaminler tüketilmezse sağlığa neler oluyor?

B vitaminleri sağlıklı beslenmek ve hastalıklardan korunmak için kritik öneme sahip. Yeterince bu vitamin grubundan tüketmiyorsanız neler olabilir ve hangi besinlerde bulunuyor? İşte yanıtı…

B vitaminleri ailesinin temel işlevi Doğru besin kaynaklarından alındığı sürece bu temel vitamin ailesi sağlıklı bir bedenin yakıtı. B vitaminleri genellikle vücutta üretilmeyen, bu nedenle besin veya takviyelerden alınması gereken 8 farklı vitaminden oluşuyor. Bu vitamin ailesinin çok sayıda faydalarının arasında en kritik olanı, vücudumuzun temel yapı taşları olan hücrelerin en iyi performansla çalışmasını sağlaması.
11 1
B vitaminleri eksikliği varsa ne olur? Chicago Üniversitesi’nden Dr. Andreas Mykoniatis, yeterince B vitamini alınmadığında metabolizmanın yavaşladığını ve besinleri enerjiye dönüştüremediğini söylüyor. B vitamini eksikliği ciddi boyuta geldiğinde, güçsüz bir bağışıklık sistemi, kansızlık, kurdeşen, hatta depresyon gibi rahatsızlıklar baş gösteriyor. İşte 8 farklı vitaminden oluşan B vitaminleri ailesi, işlevleri ve besin kaynakları:
11 2
B1 (Tiamin, Anörin) Rafine edilmemiş tahıl, pirinç kabuğu, süt ve süt ürünleri, yumurta sarısı, kuru üzüm, yulaf ezmesi, ayçekirdeği, brokoli, bezelye, erik, fıstık ve bira mayasında bulunuyor. -Tahıl taneleri un haline getirildiği zaman içerdikleri B1 vitaminin bir kısmı kepekte kalıyor. Un ne kadar beyaz ise içerdiği tiamin o kadar az demek oluyor. -Kabuğu çıkarılmış ve parlatılmış pirinçte aslında hiç tiamin kalmamış oluyor. -Tiamin kalın bağırsaktaki bazı bakteriler tarafından da yapılıyor fakat kısmen emiliyor. B1 vitamininin vücudumuzdaki işlevi B1 vitamini enerji metabolizmasında rol oynuyor. Aynı zamanda sağlıklı sinir sistemi için gerekli. Eksikliğinde yorgunluk, depresyon, sinirlilik, dikkat eksikliği ve hafıza sorunu görülebilir. Aşırı eksikliği ‘beri-beri’ hastalığına neden olur.
11 3
B2 (Riboflavin) B2 vitaminine riboflavin veya laktoflavin de deniliyor. B2 vitaminine laktoflavin adı ilk defa sütten elde edildiği için verilmiş. Riboflavin adı ise yapısından ileri gelmekte. Sudaki çözeltisi sarı-yeşil floresans gösterir. Yoğurdun suyuna sarı ve yeşilimsi rengi veren riboflav maddesi. Süt, bira mayası, ekmek mayası, karaciğer, ıspanak, kuru fasulye, balık ve yumurtada bulunuyor. B2 vitamininin vücudumuzdaki rolü B2 vitamini karbonhidrat, yağ ve protein metabolizmasında görev alıyor ve antioksidan etkisi bulunuyor. Bir diğer kritik önemi ise kırmızı kan hücrelerinin oluşumunda rol oynaması. Eksikliğinde keilit ( ağız köşesi çatlakları), keratokonjoktivit (göz konjoktivasında keratinleşme), dermatit (deri iltihabı), glossit (dil iltihabı) gibi sağlık sorunlarına yol açabilir.
11 4