Stresi kontrol edin Hafif bir stres, kişinin dikkatini artırır, öğrenmesini güçlendirir ve hızlandırır. Kontrol edilemeyen yoğun, kronik stres ise dikkatte azalmaya, konsantrasyon bozukluğuna ve unutkanlığa yol açar. Modern toplumların en büyük problemlerinden biri olan stresin kontrolünü yapabilmek, onun destekleyici gücünden faydalanabilmek gerekir.
5 3
Uyuyun İyi bir zihinsel performans için günde en az altı saat uyumak gerekir. Uzun süreli uykusuzluk çekenlerde kortizon seviyesi yükselir. Bu durum hafızayı kontrol eden sistemleri olumsuz etkileyerek, hasara yol açar. Gece uyku sırasında salgılanan melatonin hormonu vücudun biyolojik saatini ve ritmini ayarlar. Araştırmalar; melatoninin bağışıklık sistemini güçlendirdiğini, ömrü uzattığını, stresi ve yaşlanma bulgularını azalttığını gösterir. Bu hormondan yararlanmak için uykuyu erken saate çekmek, hormonun en çok salgılandığı karanlık saatlerde uyumak gerekir.
5 4
Alkol ve sigara Doğrudan damar sistemine zarar veren sigara tüketimi, beyin damarları üzerinde de olumsuz etkiye sahip olduğu için hafızayı zayıflatır. Alkolün fazlası kan yağlarını artırır. Bu da damar çeperinde kalınlaşmaya ve yağlanmaya neden olarak damar yapısını bozar.
5 5