İdrar tutmak Çoğumuzun sahip olduğu bir diğer hatalı alışkanlık da doğanın çağrısını geciktirmek. Mesanenizi idrarla dolu olarak uzun süre beklettiğinizde, bunun idrar yollarında çeşitli olumsuz etkileri ortaya çıkabilir. Örneğin kısa vadede idrar yapma zorluğu, enfeksiyonlar görülebilirken; uzun vadede ise mesane kasında yıpranma ve zayıflık, idrarı kontrol etmekte zorluk gibi istenmedik durumlar ortaya çıkabilir. Daha ileri düzeylerde ise hidronefroz, yani idrarın böbreklere devamlı geri basıncı sonucunda böbrek yetmezliği gelişebilir, hatta bu durum diyaliz ihtiyacıyla sonuçlanabilir.
11 3
Çok fazla protein tüketmek Kırmızı et ve diğer hayvansal proteinden zengin gıdaların aşırı tüketimi önceden hasar görmüş böbreklere zarar verir. Aslında proteinden zengin bir beslenme düzeni sağlıklıdır. Yeter ki böbrekleriniz sağlıklı olsun ve başka hastalıklar açısından doktorunuz sizi proteinden kısıtlı bir diyete mecbur bırakmış olmasın. Öte yandan protein ağırlıklı gıdalarla tek yönlü beslenme ile vücutta çeşitli asitler, azot ve benzeri atıklar birikir. Bu maddeler taş oluşumundan nefrite kadar pek çok hastalığa zemin hazırlar.
11 4
Soğuk algınlığı ve gribi ihmal etmek Soğuk algınlığı ve gribi hafife almak böbrek hasarına sebep olabilen bir alışkanlık. Araştırmalar böbrek hastalığı tanısı konan hastaların önceden bu tip viral hastalıklar sırasında yeterli istirahat etmediklerini ve vücut direncini güçlendiren tedbirleri ihmal ettiklerini gösteriyor.
11 5
Uykusuz kalmak Geceleri siz uyurken, organ ve dokularınız yenilenir. Bu nedenle deliksiz bir uykudan mahrum kalmak, bu yenilenme sürecini sekteye uğratarak böbreklerin ve diğer organların yıpranmasına yol açabilir. Böbreklerimizin vücudumuz için hayati olan faaliyetlerini yerine getirebilmesi için yeterli uyku ve dinlenmenin önemini unutmayın.
11 6