Boyun düzleşmesi neden olur ve nasıl tedavi edilir?

Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Aybars Akkor, zamanında tedavi edilmeyen boyun düzleşmesinin neden olduğu sağlık problemlerini ve tedavi yöntemlerini anlatıyor.

Masa başı çalışanlarının büyük bir çoğunluğunda boyun düzleşmesi sorunu var. Ancak bende boyun düzleşmesi var deyip geçmemelisiniz. Boyun düzleşmesinin ileri seviyeleri ciddi rahatsızlıklara yol açıyor. “Boyunda aşırı gerginlik C şeklinde olan boynun doğal yapısının bozularak düz bir çizgi halini almasına neden olur. Özellikle sürekli masa başında çalışanlarda, hassas kişilerde ve üzüntüsünü içine atan kişilerde boyun düzleşmesi rahatsızlığı çok daha sık görülür.” Boyun düzleşmesinin birçok belirtisi var “Boyun düzleşince beyine giden dört damardan ikisi yani vertebral arterler gerilir. Bu durumda beyine yeterince kan gidemez. Bu kişilerde baş ağrısı, baş dönmesi, bulantı, unutkanlık, zamanında tedavi edilmediği durumlarda ise daha da ilerleyerek denge ve konsantrasyon bozukluğu, ileri derecede alınganlık ve isteksizlik, gece uyunsa bile sabah yorgun uyanma gibi sorunlara neden olur. Boyun düzleşmesi fiziksel muayene ve MR filmi çekilerek kolaylıkla teşhis edilebilir. Boyun düzleşmesinde fizik tedavi ve masaj tedavisi tek başına etkili olmaz. Bu tedavilere mutlaka antalgictrak, kayroprakti tedavisi, dorsal mezoterapi ve ağrı tedavisi gibi yöntemlerin de eklenmesi gerekir.” Boyun düzleşmesi boyun fıtığı ve kireçlenmesine yol açar “Boyun düzleşmesi tedavi edilmediği durumlarda yaşamınızı oldukça zor hale getirir. Boyun fıtığı ve kireçlenmesine yol açar. Eğer boyun düzleşmesi vaktinde tedavi edilmezse baş ağrılarınız sıklaşır ve ağrı kesici ilaçlara cevap vermez hale gelir. Tüm bu ağrıların neden olduğu mutsuzluk hali zamanla depresyona dönüşür. Ayrıca sürekli boyun gerginliği ileri aşamalarda boyun fıtıklarına zemin hazırlar, kollarınızda uyuşukluk ve güçsüzlük oluşur. Denge bozukluğu, yürüme güçlükleri ve ince beceri gerektiren hareketleri yapamaz hale gelebilirsiniz.”
2 1
“Boyun düzleşmesi için öncelikle stres ve üzüntüden uzak durmalıyız. İş, aile ve sosyal hayatımızdaki gerginlikler ilk olarak boynumuza etki eder. Stresi kontrol altına almak için tüm zamanımızı yoğun iş temposu içinde geçirmemeli, hobilerimize, zevkle yaptığımız faaliyetlere de zaman ayırmalıyız. Ayrıca kontrolsüz ağırlık kaldırmak, tek kolla yük taşımak, yukarıya uzanmak, uzun süre hareketsiz kalmak, ıslak saçla dışarı çıkmak, vantilatör, klima önünde, hava akımı olan yerlerde durmak boyna zarar verdiği için dikkat edilmelidir. Son olarak boyun düzleşmesi rahatsızlığınız varsa tedaviyi ertelememelisiniz. Bu sayede boyun fıtığı ve kireçlenme riskini ortadan kaldırabilirsiniz.”
2 2