Zatürre bulaşır mı? Zatürre bulaşıcıdır ancak bu bakteri veya virüsü alan herkes zatürre olmayabilir. Zatürre mikrobu taşıyan kişilerle yakın temasta bulunmak ve aynı çatal ve kaşığı kullanmakla hastalık, kişiden kişiye de geçebilir. Kimi bünyelerde hafif öksürük ve ateşle atlatılabilir.
7 3
Memorial Ataşehir Hastanesi Çocuk Göğüs Hastalıkları Bölümü’nden Prof. Dr. Fazilet Karakoç çocukları zatürreden korunması hakkında şu bilgileri verdi: Hangi çocuklarda sık görülür? Zatürre, 2 yaşından küçük olan, erken doğan, anne sütü almayan, yeterli beslenemeyen, kalabalık ortamlarda yaşayan, altta yatan kronik hastalığı olan, sigaraya maruz kalan, anne yaşı küçük ve anne eğitimi az olan çocuklarda sıklıkla görülür.
7 4
Korunma Anne sütü beslenme çok önemli ve ilk 6 ay sadece anne sütü diyoruz. Ancak çocukların sadece yüzde 10’u ilk 3 ay sadece anne sütü alıyor. Zatürrede aşılama çok önemli. Çünkü ülkemizde kızamık, boğmaca ve tüberküloz zatürrenin en önemli nedenleri arasında. Zatürre aşısı, 2 yaşın altındaki çocuklara 2-4 -6 -18. aylarda aşı programı içerisinde yapılıyor. Daha büyük çocuklarda ise tüm çocukların aşılanmasına gerek yok sadece risk grubunda yer alan kronik hastalığı olan çocuklara önerilir.
7 5
Belirtileri Zatürre tanısı için hastanın şikayetleri ve muayene bulguları değerlendirilir. Gerekli durumlarda akciğer grafisi çekilir, balgam ve kan tahlilleri yapılır. 39-40 derece ateş/ Titreme Öksürük Göğüs ağrısı/ karın ağrısı Nefes darlığı var ise mutlaka zatürre düşünülmeli ve çocuk hemen doktora götürülmelidir. Zatürre enfeksiyonunda erken teşhis ve tedavi hayat kurtarıcıdır.
7 6