Güneş kremi nasıl ve ne zaman kullanılmalı? Güneş ışınları, son yıllarda ‘mucizevi’ olarak nitelendirilen D vitamininin vücutta sentezlenmesinde başlıca rol oynuyor. D vitamininin de kemik gelişiminden bağışıklık sisteminin güçlenmesine, kalp ve diyabet hastalıklarından kansere kanıtlanmış pek çok faydası bulunuyor. Yapılan son araştırmalar, öğle saatlerinde ya her gün kol ve bacakların 10 dakika ya da haftada bir kez yüz hariç tüm vücudun 15 dakikayı aşmamak üzere kremsiz güneşlendirilmesinin önemini ortaya koymuştur. Çünkü D vitamini sentezi için ultraviyole B ışınları gerekiyor. Bu ışınlar da öğle saatlerinde yoğun olarak yeryüzüne ulaşıyor. Yazın havuz, deniz derken kremler vücudunuzdan akıp gittiği için 3 saatte bir yinelemeniz gerekiyor.
10 2
Hangi saatlerde güneşe çıkmalı? Güneşin zararlı ışınlarına en yoğun maruz kaldığımız saatler öğle saatleri. Özellikle de en tehlikelisi 12:00-15:00 saatleri arası. Bu yakıcı saatlerde, özellikle tatil yerlerinde 11:00-16:00 arası doğrudan güneşin altında durmaktan kaçının, gölge yerlerde zaman geçirin. Mümkün değilse de önlemlerinizi eksiksiz alın.
10 3
Saçsızsanız dikkat! Kafa bölgemizdeki deriyi güneşten korumada saçlarımız büyük rol oynadığından saçsız erkeklerin saçsız bölgeye de güneş kremi sürmeleri son derece önemli.
10 4
Güneşe alışmanız mümkün değil! Güneşe ilk çıktığında 30 faktör ve üzeri güneş kremi kullanan kişiler, bir süre sonra “Artık cildim güneşe alıştı, 30 faktöre hatta kreme bile gerek yok” diyebiliyor. Ancak bu düşünce son derece yanlış. Özellikle çocukluktan itibaren güneşten kaçınma ve düzenli güneş koruyucu krem kullanımı ile güneş yanıklarından korunma cilt kanseri riskini önemli ölçüde azaltabiliyor.
10 5