Diyabette kış mevsimine özel alınması gereken önlemler!

Havaların soğuması ile birlikte kapalı ortamlarda daha çok zaman geçiriyor, enerji veren besinlere yöneliyoruz. Bu durum şeker hastalarının kış aylarına özel bazı önlemler almalarını gerektiriyor.

Kış aylarında diyabet hastalarının alması gereken önlemler konusunda Acıbadem Hastanesi uzmanlarının önerileri şöyle: İlaçta kış ayarı Diyabet hastalarının kış aylarında dikkat etmesi gereken çok önemli bir kural, dolaylı da olsa ilaçlarında kış ayarı gerekebildiği. Çünkü kışın kilo almaya daha eğilimli olunur. Ayrıca enfeksiyon hastalıklarındaki artış ve buna bağlı olarak kan şekeri yüksekliği de sık karşılaşılan durumlardan. Bağışıklık sisteminin zaten zayıf olduğu bu hasta grubunda, bir de kan şekeri yüksekliği, zatürre için açık bir davetiyeye dönüşebilir. Böyle dönemlerde en sık yapılan hatalardan biri iştahsızlık olması nedeni ile özellikle insülin yapmakta olan hastaların "şekerim düşebilir!" endişesi ile insülin dozlarını atlayıp yapmaması. Aksine böyle dönemlerde insülin ihtiyacı artabildiğinden sık şeker ölçümü yapılması ve hekim kontrolünde insülin dozlarının ayarlanması gerekebilir.
10 1
Şerbetli ve yağlı besinlerden uzak durun! Soğuk kış ayalarında sofralarda enerji veren yağlı yiyecekler ve tatlıların tüketimi artıyor. Kapalı, soğuk ve yağmurlu havalar ev dışında vakit geçirme süresini azaltıyor. Kış aylarında günlerin daha kısa olması da hareketsizlik açısından önemli bir dezavantaj. Tüm bunlara televizyon başında geçirilen sürenin artması ve atıştırmaların sıklaşması da eklendiğinde, kan şekerlerinde yükselme riski olur. Bu yüzden diyabette yağlı ve şerbetli besinlere yaklaşmamak gerekiyor.
10 2
Tempolu yürüyüş Diyabetle mücadelede düzenli ve tempolu yürüyüşün önemi büyük. Her gün mutlaka en az yarım saat yürümek gerekir. Kış aylarında 'hasta oluruz' endişesi ile kaçınılan yürüyüş ise 'tedbir alındığında' sanıldığının aksine faydalı. Ancak yemeğin hemen ardından değil, en az bir saat sonra yürüyüş yapılmalı. Aksi halde fayda yerine kalp krizi ve mide krampları gibi birçok zarara yol açabilir. Soğuk hava kalp krizini tetikleyebildiğinden kalp ve astım hastalarının doktordan onay almaları gerekir.
10 3
D vitamini ve çinko takviyesi Diyabetik hastalarda, bağışıklık sistemiyle yakın ilgisi olduğu bilinen D vitamini seviyeleri sağlıklı bireylere göre daha düşük olmaya meyilli. Kışın güneşten daha az faydalanıldığından ve D vitaminini yiyeceklerden çok fazla alma şansı bulunmadığından diyabet hastalarına kış aylarında doktor önerisi ile D vitamini takviyesi yapılması özellikle menopoz döneminde oldukça önemli. Basit üst solunum yolu enfeksiyonlarında, semptomların başlaması ile birlikte ilk günden başlanan çinko takviyesi, enfeksiyon süresinin kısaltılabilmesi açısından faydalı olabilir.
10 4