Tempolu yürüyüş Diyabetle mücadelede düzenli ve tempolu yürüyüşün önemi büyük. Her gün mutlaka en az yarım saat yürümek gerekir. Kış aylarında 'hasta oluruz' endişesi ile kaçınılan yürüyüş ise 'tedbir alındığında' sanıldığının aksine faydalı. Ancak yemeğin hemen ardından değil, en az bir saat sonra yürüyüş yapılmalı. Aksi halde fayda yerine kalp krizi ve mide krampları gibi birçok zarara yol açabilir. Soğuk hava kalp krizini tetikleyebildiğinden kalp ve astım hastalarının doktordan onay almaları gerekir.
10 3
D vitamini ve çinko takviyesi Diyabetik hastalarda, bağışıklık sistemiyle yakın ilgisi olduğu bilinen D vitamini seviyeleri sağlıklı bireylere göre daha düşük olmaya meyilli. Kışın güneşten daha az faydalanıldığından ve D vitaminini yiyeceklerden çok fazla alma şansı bulunmadığından diyabet hastalarına kış aylarında doktor önerisi ile D vitamini takviyesi yapılması özellikle menopoz döneminde oldukça önemli. Basit üst solunum yolu enfeksiyonlarında, semptomların başlaması ile birlikte ilk günden başlanan çinko takviyesi, enfeksiyon süresinin kısaltılabilmesi açısından faydalı olabilir.
10 4
Günde 2 litre sıvı tüketimi Yaz aylarıyla özdeşleştirilen su tüketme ihtiyacı, bir miktar daha azalmakla beraber kış aylarında da önemini korur. Özellikle yaşla beraber sıvı alma isteği azaldığından ileri yaş diyabetik hastaların, özellikle enfeksiyon dönemlerinde yeterli sıvı tüketimini ihmal etmemeleri gerekir.
10 5
Grip ve zatürre aşısı Bağışıklık sisteminde zaafiyet bulunan diyabet hastalarında grip ve zatürre normal kişilere göre çok daha ağır ve komplikasyonlu seyredebilir. Hatta ölümcül sonuçları olabilir. Bağışıklık sisteminin direncini arttırmak için grip ve zatürre aşılarının risk grubundaki kişiler sınıfında yer alan diyabet hastalarına mutlaka yapılması gerekir. Ayrıca doğal yollarla geçirilmediyse ve daha önce aşı yaptırılmadıysa hepatit aşısı yaptırılabilir.
10 6