Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Kimya Mühendisi Prof. Dr. İbrahim Uslu, radon gazının uranyum ve toryum gibi elementlerin doğada kurşun gibi elementlere dönüşürken ortaya çıktığını ve bu gazın doğada kendiliğinden oluştuğunu söylüyor. Havadaki radon gazı yağmur yağdığı zaman toprağın içine oradan da evlerin çatlak duvarlarından içeri birikiyor. Radon bu şekilde evlere hapsoluyor. Özellikle kış aylarında havalandırılmayan evlerde önemli oranda radon gazı bulunuyor.
9 2
Evlerini düzenli şekilde havalandırmayan kişilerin alfa radyasyona maruz kaldığını söyleyen Prof. Dr. Uslu, "Sigarayla evin içinde havada askıda kalan gazı dışarı çıkarmıyoruz. Kış aylarında bir de pencerelere hiç hava almayacak şekilde izolasyon yapıp tehlikenin boyutunu artırıyoruz. Evlerdeki gizli tehlike olarak görülen ve akciğer kanserine yol açan radon gazından tek kurtuluş yolu havalandırmadır. Düzenli havalandırılan evlerde bu risk yok denecek kadar azalıyor" diyor.
9 3
Memorial Ataşehir Hastanesi Göğüs Hastalıkları Bölümü uzmanları da evdeki radon tehlikesi ve korunma yollarına dikkat çekiyor ve şu bilgileri veriyor: Radon, evlerin tabanlarındaki ya da duvarlarındaki çatlaklardan ve boşluklardan içeri sızar. Daha az düzeyde olmak üzere, radon evlere, kullanılan kuyu suyu ile de girebilir. Radon gazı, başlıca zararlı etkilerini solunduğu zaman gösterir. Radon içeren suyu içmekle mide kanseri olma olasılığı, radonu soluyarak akciğer kanseri olma olasılığına göre çok azdır.
9 4
Ancak, sudaki radon, duş yaparken havaya karışabilir ve solunabilir. Nefes yoluyla alınan radon gazı, radyoaktif parçacıklara bölünür ve akciğerde tutulur. Bu parçacıklar yıkılmaya devam eder. Yayılan alfa parçacıkları, bir yüzeye çarptığında, enerjileri yüzey tarafından emilir.
9 5