Mide ülserlerinin yüzde 70’i mikrop yüzünden Prof. Dr. Emin Ersoy, midede yanma, ekşime, bulantı, kusma, erken doygunluk hissi, kansızlık, halsizlik gibi şikayetlerle başvuran hastaların yarısından fazlasında bu mikrobun saptandığına dikkat çekiyor. Yapılan çalışmalarda mide ülserlerinin yüzde 70’i, onikiparmak ülserlerinin yüzde 90’ı Helicobacter Pylori’nin marifetiyle oluyor. Bir başka çalışmada ise, yüzde 80’lik bir grupta HP mikrobu olmasına rağmen hiçbir şikayete neden olmadığı da belirtiliyor.
9 2
Bu mikrop çok marifetli! Bu mikrobu midesinde taşıyan insanların mide iç duvarında zaman içerisinde hücresel değişiklikler oluyor. Önce gastrit (mide iltihabi), sonra ülser (yara) ve daha sonra da hücrelerdeki yapısal değişikliklerle ne yazık ki kanser gelişiyor. Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Helicobacter Pylori mikrobunu kanser yapan mikroorganizma olarak kabul ediliyor. A grubu kana sahip Helicobacter Pylori mikrobuyla enfekte olan, yani taşıyan bireylerde, mide kanseri olma riskinin daha yüksek olduğuna işaret ediliyor.
9 3
Belirtileri Bu mikrobun etkisi toplumun büyük kesiminde hazımsızlık, ekşime, reflü hastalığı gibi belirtilerle başlıyor. Zaman içerisinde ezbere kullanılan ve günü birlik tedavilerle geçiştirilen bir süreçte, Helicobacter Pylori kansere dönebilen ciddi sonuçlar ortaya çıkarabiliyor.
9 4
Bulaşma yolları Bulaşma yolu olarak genellikle yetersiz hijyen koşulları gösteriliyor ve dışkıdan insana geçiş şeklinde gerçekleşiyor. Bir diğer bulaşma şekli sebze ve meyvelerin iyi yıkanmaması. Çatal, kaşık, bıçak ve diş fırçasının birkaç kişi tarafından kullanılması gibi ara faktörlerle ağız aracılığı ile de olabiliyor. Örneğin bu mikrobu taşıyan bir annenin çocuğuna yedirmek için yemek parçasını ağzında yumuşatarak çocuğuna vermesi, çocuğuna küçük yaşlarda bu bakteriyi bulaştırmasına yol açabilir. Ayrıca örneğin eşlerden biri bu mikrobu taşıyorsa, öpüşme yoluyla diğerine bulaştırması da mümkün. Tuvalet sonrası temiz yıkanmayan ellerle hazırlanan bir yiyeceğin yenmesi de bulaşma yollarından biri. Ayrıca yeterince sıhhi yapılmamış şehir suyu borularında yaşanabilecek sızıntılar ya da çatlaklardan suya kanalizasyon suyunun karışması bu bakterinin bulaşabilmesi için yeterli.
9 5