2008 yılında yapılan bir araştırmaya göre gazlı diyet içecek tüketimi metabolik sendroma sebep oluyor ve metabolizmanızı alt üst ediyor.

Düzgün işlemeyen bir metabolizma belinizin kalınlaşmasına, kolesterolün yükselmesine ve kalp rahatsızlıklarına yol açar.



8 3

Diyet gazlı içecekler obezite riskini arttırır. Teksas Sağlık Bilimleri Merkezi’nde yapılan bir araştırmada insanların tükettiği her gazlı diyet içeceğin, kişinin aşırı kilolu olma riskini arttırdığını ortaya koyuyor.

Yapay tatlandırıcılar, vücudun aldığı kalorileri yiyeceklerin ne kadar tatlı olduğuna bağlı olarak düzenleme kabiliyetini köreltir.

Bu da diyet gazlı içecek içen kişilerin daha fazla yiyecek tüketmesine neden oluyor, çünkü vücut yapay tatlandırıcı tarafından kandırılarak daha fazla açlık hissediyor.

8 4

Diyet gazlı içeceklerle hazırlanan alkollü kokteyller daha hızlı sarhoş ediyor. Avustralya’da Royal Adelaide Hastanesi’nde yapılan bir araştırmaya göre şekersiz içki karışımları alkollü içeceklerin kan dolaşımına, şekerli içeceklere göre daha hızlı girmesine neden oluyor.
8 5

Diyet gazlı içecekler diğer gazlı içeceklerin içermediği bir şeyi, küf önleyici içeriyor. Bu küf önleyici maddeler neredeyse tüm diyet gazlı içeceklerde bulunuyor ve sodyum benzoat ya da potasyum benzoat şeklinde adlandırılıyor.

Bu kimyasal maddeler, DNA mitakondriyasında ciddi hasarlara neden olabiliyor, hatta mitakondriyi pasifleştirebilecek kadar ileri seviyeye çıkabiliyor.

Biyoteknoloji ve Moleküler Biyoloji Profesörü Peter Piper, bu maddelerin aynı zamanda astım, ürtiker(kurdeşen) ve diğer alerjik durumlara sebep olduğunu belirtti. 1999 yılında ortaya çıkan bu bilgiler üzerinde o tarihlerden beri büyük çalışmalar yapıldı ve birçok firma diyet gazlı içeceklerde DNA yapısına zarar veren bu maddeleri durumunu iyileştirmek için girişimlerde bulundu.

Fakat geliştirilmiş formüller bile gözler, cilt ve kaygan hücre çeperinde hassasiyete yol açıyor .
8 6