Gece terlemesinin altında yatan nedenler!

Gece terlemesinin yatarken aşırı kalın giyinmek, sentetik giysiler ve kaygı gibi sebeplerle meydana gelmesi olağan bir durum. Ancak bazı durumlarda başka bir sorunu işaret ediyor olabilir. İşte gece terlemesinin nedenleri…

Havanın sıcak olması, üzerinize örttüğünüz kalın battaniyeler, aşırı nem, spor yapmak, bedenen çalışmak, aşırı giyinmek, sentetik giysiler, alkol almak, sıcak içecekler, acılı-baharatlı ve sıcak yemekler, stres, heyecan gibi durumlarda vücutta terleme olması normal ve sağlıklı bir durum olarak kabul ediliyor.
5 1
Doğum kontrol hapları, menopoz etkisi Santa Monica’daki Hall Center sorumlusu Prudence Hall, gece terlemesi olan pekçok kadında östrojen seviyesinde düşüklük veya dalgalanmaların gözlendiğini söylüyor. Genellikle doğum sonrası, menopoz öncesi, menopoz dönemi veya doğum kontrol hapları kullanımı bu terlemenin nedeni olarak belirtiyor. Bu durumlar östrojen seviyesinde azalmaya yol açarak gece terlemelerine neden oluyor. Gece terlemesi böbreküstü bezlerini etkileyerek daha fazla çalışmasına yol açıyor. Bunun sonucunda da yorgunluk, kilo artışı ve depresyon oluşabiliyor. Hall, bu durumun ciddi boyutlarda olmadığı sürece doğal hormonlar ve destekler ile ortadan kaldırılabileceğini söylüyor. Önerisi ise bir uzmana başvurularak kan testi yaptırılması.
5 2
Düşük kan şekeri Gece terlemelerinin bir diğer nedeni, hipoglisemi (düşük kan şekeri). İnsülin alan ya da oral diyabet ilaçları kullanan kişilerde geceleri hipoglisemi meydana gelebilir ve terleme oluşabilir. İlaçların gece terlemesi yapması durumunda, doktora başvurarak doz ayarlaması veya tedavi değerlendirmesi yapılabilir. Kullanılan ilaçlar terlemeye neden olabilir Kullanılan bazı ilaçlar da gece terlemelerine yol açabiliyor. Hormone Balance: A Woman’s Guide to Restoring Health and Vitality adlı kitabın yazarı Carolyn Dean, antidepresan kullanan kişilerin yüzde 22’sinde gece terlemesi sorunu olduğunu söylüyor. Antidepresanlar dışında, kandaki glikoz seviyesini düşüren ilaçlar, Ateş düşürücüler: vücut ısısını düşüren ve vücuttaki hormonların miktarını düzenleyen ilaçlar da gece terlemelerine neden olabiliyor.
5 3
Aşırı terleme hastalığı, hiperhidroz Hiperhidroz olarak bilinen aşırı terleme hastalığı, gece terlemelerinin altında yatan bir neden olabilir. Bu durumunda, vücut düzenli olarak ter üretir ancak avuç içleri, ayaklar, koltuk altı, ya da baş gibi vücudun bazı kısımlarında meydana gelir. Üstelik terleme gece ve gündüz devam edebiliyor. Hiperhidroz hastalığında, dermatolog gözetiminde tedavi ile sorunu çözmek mümkün. Diğer sebepler Gece terlemesi enfeksiyon ya da grip, bakteriyel enfeksiyon, tüberküloz, AIDS, lösemi ve kanser gibi durumlardan da kaynaklanabiliyor. Ancak hemen paniğe kapılmayın. Çünkü bu hastalıklarda tek belirti terleme olmayabiliyor. Terleme yanında açıklanamaz kilo kayıpları, ateş gibi başka belirtiler de eşlik edebiliyor. Yani sadece gece terlemesi oluyor diye panik yapmamak, terlemenin sebebini uzman kontrolünden geçerek öğrenmek en sağlıklı çözüm olacaktır. Gece terlemesi; uykunuzu bölüyorsa, süreklilik kazandıysa, sebebi açıklanamayan ateş ya da kilo kaybı gibi belirtilerle bağlantılıysa doktorunuza görünmeniz faydalı olacaktır.
5 4