Grip hakkında yanlış inanışlar!

Grip, çok hızlı ve kolay bulaşan bir hastalık. Herkes kendince birtakım önlemler alıyor. Ancak gribin sebepleri hakkında yanlış inanışlar, korunma önlemlerini de yanlış almaya neden olabilir.

İşte gribin sebepleri hakkında 4 yanlış inanış... “Soğuk havalarda sıkı giyinmezsek grip oluruz “ Grip virüsle bulaşan bir hastalık. Sıkı giyindiğimizde soğuktan kendimizi koruyarak üşütmemiş oluruz. Ancak kat kat giyinsek de, grip virüsü taşıyan biriyle yaptığımız konuşma sırasında bile virüsü kapabiliriz. Kısacası grip virüsüyle kalın giyinmek arasında bir ilişki bulunmuyor.
4 1
“Soğuk havada saçlar ıslakken dışarı çıkılırsa grip olunur” Kışın soğuk havada ıslak saçla dışarı çıkmak sağlık açısından kötü sonuçlara yol açabilir. Örneğin üşütebiliriz. Sinüziti olanların sinüzitini azdırabilir. Ancak gribin nedeni virüsler. Yani ıslak saçla grip virüsü arasında da herhangi bir ilişki bulunmuyor.
4 2
“ Grip aşısı yaptırırsak hasta oluruz” Grip aşısı ölü grip virüslerinden üretiliyor. Ölü bir virüsten hastalığa neden olmasını beklemek hatalı bir inanış. Oysa aşı yaptırmamanız durumunda bu kış yakalanacağınız muhtemel gribin virüsü ise canlı. İşte o canlı virüs sizin gribe yakalanmanıza sebep olabilir. Grip aşısı olduktan sonra kas ağrısı, aşı yerinde sızı, baş ağrısı gibi yan etkiler medyana gelebilir. Ancak bu belirtiler hastalık değil, vücudun ve bağışıklık sisteminin bir tepkisi. Aşı yapıldıktan yaklaşık 2 hafta içerisinde etkisini gösterecektir.
4 3
“Grip kapmış biriyle yakın olursak hastalık kaparız” Elbette grip olan biriyle aynı ortamda olmamak bir korunma yolu. Fakat bu da yüzde yüz güvenli koruma sağlamıyor. Çünkü virüs bulaşan kişide açıkça bu hastalığın var olduğunu gösteren belirtiler henüz ortaya çıkmamış olabilir. American Lung Association’a göre, insanlar gribi hastalandıklarının farkına varmadan çok daha öncesinden yaymaya başlıyor. Yani diyelim ki, virüsü aldınız ama henüz hastalığın farkında bile değilsiniz. Bu durumdayken de diğer insanlara virüsü bulaştırmanız mümkün. Ayrıca, virüsler el temasıyla, yüzey temaslarıyla ya da objelerle olan temasla da yayılabiliyor.
4 4