Hangi duygu hangi organa zarar veriyor?

Aşırı duygular sadece zihnimizi değil, iç organlarımızı da yoruyor. Duyguların organlara verdiği hasarlar da hastalıklara davetiye çıkarıyor.

Memorial Ataşehir Hastanesi Dahiliye Uzmanı Prof. Dr. Birsel Kavaklı’nın, duyguların organlar üzerindeki etkileri hakkında verdiği ilginç bilgiler… Aşırı öfke “Olumsuz duygular, çoğu zaman stres hormonlarını artırarak organları etkileyip işlevlerini kaybetmesine sebep oluyor. Kronik hastalıkların temelinde öfke, üzüntü gibi olumsuz duygular yatabiliyor. Aşırı alkol kullanımı, bilinçsiz ilaç kullanımı nasıl karaciğeri tahrip edebiliyorsa aşırı öfke ve kızgınlık gibi duygular da karaciğere zarar verebilir. Aşırı öfke durumlarında mide bulantısı, kramplar, baş ağrıları oryaya çıkabilir.”
5 1
Üzüntü “Üzüntü ve keder gibi olumsuz duygular akciğeri vuruyor. Yaşanan üzüntünün sürekli olması akciğeri etkileyerek göğüste baskı, ağırlık hissedilmesine yol açabilir. Hatta depresyona kadar sürükleyebiliyor. Bu yüzden depresyona giren kişilere açık hava yürüyüşleri, derin nefes almaları önerilir. Üzüntülü olduğunuz zamanlarda açık havaya çıkın ve birkaç kez derin derin nefes alın. Bu hem psikolojinizin hem de akciğerlerinizin rahatlamasını sağlayacak. Aşırı üzüntü ayrıca bağışıklık sistemini de negatif yönde etkiliyor.”
5 2
Korkular “Organlara olumsuz etki eden duygulardan biri de korku. Aşırı korku, böbrekler üzerinde büzülme etkisi yaratarak ve işleyişini etkiler. Böbreklerin işleyişindeki bir olumsuzluk ise yine daha fazla korku duygusu olarak kişiye geri döner. Kişi organlarındaki zayıflama sonucunda daha çok korku hissedebilir. Bir şeyi dert etmek, takıntı yapmak ise en çok mide-bağırsak sistemini vuruyor. Dalgınlık, aşırı düşünce, zihinsel çalışma, kaygı, endişe gibi duygular da direkt dalağı etkilemektedir.
5 3
Panik, nefret ve kırgınlık “Güzel duygular organların işleyişini pozitif yönde, kötü duygular ise negatif yönde etkileyebilir. Aşırı panik, nefret, kırgınlık, neşe gibi duygular kalp ritmi üzerinde etkiye sahip. Kaygı ve stres anında kalp ritmi artar ve vücuda daha fazla kan pompalamaya başlar. Neşeli olmak gayet güzeldir ve bu duygu normal şartlarda insana son derece faydalı. Kan dolaşımının düzgün olmasını da sağlıyor. Ancak bu duygunun aşırı olması durumunda bile kalp zarar görebilir. Bunun sebebi, yine stres hormonlarının kanda artması.”
5 4