Sıcak bitkinliği Aşırı sıcak havalarda azalan kan dolaşımı nedeniyle sıcak bitkinliği ortaya çıkar. Genellikle aşırı sıcak ve yüksek nemli ortamlarda çalışan kişilerde görülen bu duruma, vücut suyu azalmış, yaşlı ve hipertansiyonlularda da sıklıkla rastlanır. Yaşlılarda, susama hissi yaşla orantılı olarak azaldığından, bu kişiler terlemelerine rağmen az su içerler. Hipertansiyonlularda da alınan ilaçların etkisiyle elektrolit ve sıvı kaybı yaşanır. Halsizlik, baş dönmesi, bulantı, aşırı terleme sonucu soluk ve nemli deri, düşük-normal veya yüksek vücut ısısı, hızlı ve zayıf nabız, hafif uyum bozukluğu, hızlı ve yüzeysel solunum, düşük kan basıncı sıcak bitkinliğinin en önemli belirtileri arasında yer alır.
8 3
Güneş çarpması Güneş çarpması kızgın güneş altında uzun sure kalanlarda ve daha çok çocuklarda görülen bir yaz hastalığıdır. Şiddetli baş ağrısı, bulantı, kusma ve yüksek ateşle kendini gösterir. Böyle bir durumda hastaların serin bir yere götürülmesi, vücudu sıkan giysilerin çıkarılması, başına soğuk kompres veya buz torbası konulması önerilir. Ateş çok yüksekse vücudun ıslak bir çarşafla sarılması, hastanın havadar bir yerde tutulması ve serin bir cankurtaranla hastaneye taşınması gerekir. Başa ve kasıklara uygulanan soğuk kompres de vücut sıcaklığını düşürür.
8 4
Sıcak krampları Aşırı sıcak havalar, ayaklar, omuzlar ve karında kas ağrılarına neden olabilir. Yaz günlerinde yaşanan aşırı terleme kas hücre düzeyinde sodyum, potasyum ve sıvı kayıplarına neden olabilir. Aşırı terleme sonucu su ve tuz kaybeden hasta su içtiğinde, su kaybı yerine koyulurken, tuz kaybı yerine konulmazsa kramplar meydana gelir. Sıcak krampları tedavi edilmezse, hastalık sıcak bitkinliğine dönüşür.
8 5
Sıcak krampı anında, -Hasta, serin ve gölgelik bir ortama alınmalı ve dinlenmesi sağlanmalı. Bayılma hissi varsa sırt üstü yatırılmalı. -Bulantısı yoksa ve kendisi içebiliyorsa, 1-2 bardak tuz içeren sıvılar (yarım çay kaşığı tuz ilave edilmiş su ya da ayran) hastaya verilmeli. Yavaş içmesi önerilmeli. Ağızdan sıvı almasını engelleyecek bulantısı varsa, damar yolu açılarak serum fizyolojik verilmeli. -Kramp girmiş kasa masaj yapılmamalı. Sıcak krampı geçiren kişi en az 12 saat ağır egzersiz yapmamalı. Aksi halde kramp sıcak bitkinliğine veya çarpmasına dönüşebilir.
8 6