İdrarın kimyasal bileşimi özellikle hekimler, beslenme uzmanları ve çevre araştırmacılarının ilgisini çekiyor. Çünkü yalnızca bir insanın sağlığıyla ilgili önemli bilgiler sağlamakla kalmıyor, ne yediğini, ne içtiğini, ne gibi ilaç ya da maddeler kullandığını ve hangi çevre kirleticilerine maruz kaldığını da ortaya koyuyor. Tıpta bir tanı aracı olarak idrar tahlilinin tarihçesi 3000 yıldan daha gerilere kadar gidiyor. İdrar keseniz tam dolu olduğu zaman ortalama olarak irice bir kavun kadardır. Çapı 30 santimetreyi bulabilir. Bu sebeple neden idrarınızı tuttuğunuzda karnınızın patlayacak gibi olduğunu anlayabilirsiniz.
10 2
Ortalama bir idrar kesesi 400-800 mL sıvıyı barındırabilir. Ancak idrar keseniz yaklaşık olarak 250-300 mL kadar dolduğunda, çoktan tuvalete gitme ihtiyacını hissetmeye başlarsınız. Bu sayede, ilk hissettiğiniz andan itibaren epey bir süre idrarınız birikebilir. İdrar, idrar kesenizde damla damla birikir. İdrar keseniz, 400-600 mL kadar idrarı yaklaşık 5 saat boyunca taşıyabilir. Ancak zaten bu kadar sürede idrar keseniz dolacak ve onu vücudunuzdan çıkarmak zorunda kalacaksınızdır. Günde 400 mililitreden daha az idrar üretiyorsanız daha çok su içmeniz gerekir. Bunu yaptığınızda hala 400 mL’nin altındaysa doktora görünmenizde fayda var.
10 3
Yetişkinlerde idrar kesesi genellikle birbirine yakın boyutlardadır. Yani iri insanların idrar kesesi cüsseleriyle çok da orantılı değil. İdrar kesenizin altında idrar yolu yer alır. Bu, kadınlarda yaklaşık 4 santimetrelik bir tüptür ve idrarı dışarı atmakla sorumludur. Kadınlarda bu kanalın içerisinden sadece idrar akar. Erkeklerde ise, bu kanal daha uzundur ve penis boyunca yol alır. Ayrıca içerisinde hem idrar, hem de spermler taşınır. İki eşeyde de, idrarın çıkışını kontrol eden istemli ve istemsiz kas grupları bulunur. İstemli kaslar sayesinde, ne zaman idrarı bırakıp ne zaman tutacağınızı kontrol edebilirsiniz.
10 4
İdrar kesenizin yarısı dolduğunda, kesenin duvarlarındaki reseptörler aktive olmaya başlarlar ve pelvik sinirler aracılığıyla, omuriliğinize sinyaller iletirler. Bunun sonucunda omurilikten, idrar kesesinin kasılmasına yönelik sinyaller geri gönderilir. Bu da idrarı, idrar yoluna doğru iter. İdrarınızın geldiğini hissetmenizin nedeni budur.
10 5