Vücudumuzun bilgi işlem merkezi: Beyin Beynimiz; hareket, düşünce, konuşma gibi bütün fonksiyonlarımızın merkezi. Bir bilgi işlem merkezi gibi düşünürsek beyinde sistem durunca, ona bağlı olan fonksiyonlar da duruyor. Beynimiz görevini yapmadığı zaman normal, günlük hareketlerini gerçekleştiremez ve felç durumu ortaya çıkar. Düşünme, muhakeme etme ve algılama gibi tüm zihinsel fonksiyonlar beynin tam ve sağlıklı çalışmasıyla mümkün. Çok özel bir organımız olan beyin, nöron olarak adlandırılan beyne özel sinir hücrelerinden oluşuyor. Bunlar vücudun en önemli ve dış olaylara en duyarlı hücreleri. Örneğin oksijensizlik, solunum yetersizliği, kirli havada bulunmak, egzoz gazları gibi sebepler beynin oksijenlenmesini bozar. Oysa beynin yegane enerji kaynakları, oksijen ve şeker. Bu ikisinin dışında enerji kaynağı yok. Glukoz, yani şeker de beyin için önemli ancak fazlası da azı da zarar veriyor beynimize. Vücudumuzdaki kanın yaklaşık yüzde 20’sini beynimiz harcıyor. Kan akışının azalması ani tansiyon düşmesi gibi çeşitli sonuçlara yol açar.
8 2
Felç riskini düşürebilirsiniz! İnme; beyinde bir ya da daha fazla bölgenin ani gelişen beslenme bozukluğu nedeniyle hasara uğraması ve nöron denilen sinir hücrelerinin kalıcı kaybı sonucunda meydana geliyor. Beyindeki bu beslenme bozukluğu, o bölgeyi besleyen damarın bir pıhtı ile ani olarak tıkanması, damar civarında gelişen ateroskleroz (damar sertliği, damar içinde gelişen plaklar nedeniyle tıkanma) nedeniyle damarın kapanması ya da damarın yırtılarak o bölgede gelişen kanama sonucu gelişiyor. Acıbadem Fulya Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Beyza Çitçi Yalçınkaya, hasara uğramış sinir hücrelerinin yenilenme kapasitesinin oldukça düşük olması nedeniyle de beyinde kalıcı hasar oluştuğunu belirterek şu bilgileri veriyor:
8 3
Çeşitli belirtilerle ortaya çıkıyor Vücutta oluşan hasar, inmenin beynin hangi bölgesinde oluştuğuna bağlı olarak çok çeşitli belirtilerle ortaya çıkıyor. Hastanın konuşma, yürüme, hissetme, anlama, denge sağlama, yutma, görme, solunum, mesane ile bağırsak fonksiyonları gibi pek çok işlevinde bozulma oluşuyor. Genel olarak vücudun yarısında felç ya da duyu bozukluğu, inmenin en önemli klinik belirtisini oluşturuyor. Bu belirtilerin 24 saatten uzun sürmesi ‘inme’ anlamına geliyor.
8 4
Öncü belirtiler hafife alınmamalı İnme belirtileri (vücudun bir yarısında uyuşma ve/veya güçsüzlük, konuşma bozukluğu ile görme bozukluğu ) 24 saatten kısa sürüp, düzelmesi “geçici iskemik atak” olarak adlandırılıyor. Bu durum inmenin öncü işareti olabiliyor. Örneğin 1 saat süren konuşma bozukluğu, beynin konuşma merkezinin beslenmesinde bir sorun olduğunu gösteriyor. Üstelik geçici iskemik atak geçiren kişilerin inme riski yaklaşık 10 kat artıyor. Semptomların kendiliğinden kaybolmasının sorunun ortadan kalktığını göstermiyor ve mutlaka bir doktora başvurmak gerekiyor. Hızla nedene yönelik araştırma ve tedavi, kişiyi kalıcı inmeden koruyabiliyor. Bu durum önemsenmediği takdirde ise kalıcı hasar gelişebiliyor.
8 5