Özellikle 30-40’lı yaşlarda başlayan ve genellikle ‘iş yoğunluğundan’ veya ‘strestendir’ diyerek geçiştirilen basit unutkanlıklar, aslında Alzheimer hastalığının ilk belirtisi olabilir. Ancak iş ve sosyal yaşamda henüz ciddi bir gerileme olmadığı için hastalığın ilk belirtisi genellikle gözden kaçabiliyor. Acıbadem Fulya Hastanesi Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Geysu Karlıkaya erken tanı için hastalığın belirtilerini bilmenin ve zaman kaybetmeden bir nöroloji uzmanına başvurmanın büyük önem taşıdığına dikkat çekiyor.
12 2
Alzheimer neden oluyor? Tıbbın ilerlemesine rağmen alzheimer hastalığının kesin sebebi bilinmiyor. Bu hastalıkta, beyinde anormal proteinlerin birikmesi sonucunda hasar gören hücreler, normal işlevlerini yerine getiremiyor. Bunun sonucunda da günlük yaşantıyı etkileyecek şekilde, ilerleyici hafıza kaybı gibi zihinsel fonksiyonlarda bozulma gelişiyor. Güncel yaklaşım, bu hastalığın genetik zeminde; kafa travması, diyabet, fazla kilo, hipertansiyon gibi çevresel faktörler ile fiziksel aktivitenin az olması gibi yaşam tarzlarının etkileşimi sonucunda ortaya çıktığı şeklinde.
12 3
Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Geysu Karlıkaya, erken, bir başka deyişle 65 yaşından önce başlayan Alzheimer hastalarında ise genetik etkenlerin ön planda olduğunu belirtiyor. Her ne kadar Alzheimer hastalığının insandan insana temas yoluyla bulaşmadığı bilinse de, son yapılan çalışmalar acaba cerrahi işlem ile bulaşıcılık olabilir mi sorusunu gündeme getirdi. Bu sorunun cevabını vermek için ise daha çok çalışmaya ihtiyaç var.
12 4
Alzheimer’ın belirtileri Günlük yaşantıyı etkileyen unutkanlıklar: Yeni bilgileri öğrenememek, tekrar tekrar aynı soruları sormak, özellikle yakın zamana ait olayları hatırlayamamak. Kelime bulmakta güçlük çekmek: Yazarken, konuşurken aniden durarak kelimeyi hatırlayamamak, yanlış kelime kullanmak.
12 5