Menisküsle ilgili doğru bilinen yanlışlar!

Menisküs hayatı kabusa çeviren çok önemli bir sağlık sorunu. Doç. Dr. Alper Kaya, bu yaygın olan hastalık hakkında doğru bilinen yanlışları açıkladı.

Menisküs sorunlarını birçok insan yaşadığı için herkesin bu konuda bir fikri bulunuyor. Menisküs sorunları kronik hale geldiyse, iş iyice içinden çıkılmaz hale geliyor. Bu durumda doğru tedaviyi bulup bu sorundan kurtulabilmek çok önemli. Acıbadem Kadıköy Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Alper Kaya, menisküs hakkında doğru bilinen yanlışlara açıklık getirdi.
10 1
- Menisküs sadece zorlanma sonucu ortaya çıkıyor. Hayır. Menisküs yırtıkları genelde iki şekilde görülüyor. Birincisi düşme, çarpma, dizin dönmesi, spor yaralanmaları, kayak yaralanmaları gibi nedenlerle oluşan travmatik yaralanmalar. Bu durumlarda doku aniden yırtılıyor. Diğeri ise aşınmaya bağlı yırtıklardır ki, daha çok ileri yaşlarda menisküs dokusunun aşınması ve basit travma veya zorlanmalarla oluşabiliyor. Ancak zaman zaman hiç zorlanma olmaksızın bile menisküs kendiliğinden yırtılabiliyor.
10 2
- Menisküs sporcu hastalığıdır. Hayır. Menisküs genelde sporcular ve spor yapanlarda yaşanan bir sorun olsa da, her yaşta ve kadın- erkek herkeste ortaya çıkabilen bir sorun.
10 3
-Menisküste her zaman şiddetli ağrı yaşanıyor. Hayır. Menisküs yırtığı, bir travma sonucu aniden oluştuysa hastada ağrı, dizde şişlik, takılma hissi, kilitlenme ve hareket kısıtlılığı gibi şikayetler yaşanıyor. Ancak aşınmaya bağlı ve daha yavaş oluşan yırtıklarda ise daha uzun süreli, hafif başlayıp giderek artan ağrı, hareket kısıtlılığı, merdivende ve oturup kalkmakta zorluklar ve yine takılma, kilitlenme gibi şikayetler görülebiliyor.
10 4