Zatürreden korunmak için ne yapılabilir? -Sigara içmeyin. -Çevrenizde sigara içilmesine izin vermeyin. -Alkolden uzak durun. -Sıcak soğuk geçişinde kıyafetlerinize dikkat edin. Hava alacağım diyerek üzerinize bir şey almadan aşırı soğuğa çıkmayın. -C vitamini yönünden zengin meyveleri; özellikle portakal, nar ve greyfurt suyunu tüketin. -Hafta içi ve hafta sonu aynı saatlerde yatıp aynı saatlerde kalkın. Çünkü yapılan son araştırmalara göre uyku düzensiz olduğu zaman bağışıklık sistemi zayıflıyor. -Başta antibiyotikler olmak üzere lüzumsuz ilaç kullanmayın. -Her yılın Eylül-Kasım ayları arasında mutlaka grip aşısı olun. -Risk faktörlerini taşıyorsanız 8 yıl koruyuculuğu olan zatürre aşısı yaptırın.
4 2
Kimler risk altında? -Sigara içenler. -Alkol tüketenler. -Bağışıklık sisteminde problem olanlar. -80 ve daha ileri yaştakiler. -Beslenme bozukluğu ya da bağışıklık sistemi problemleri yaşayan özellikle 10 yaş altındaki çocuklar. -Romatizma tedavisi (romatizma tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar bağışıklık sistemini baskıladığı için) görenler. -Dalağı alınanlar. -Yoğun stres yaşayanlar. -Sağlık personelleri.
4 3
Mutlaka zatürre aşısı yaptırması gerekenler -80 yaşın üstündeki kişiler. -10 yaşın altında astım, akciğerlerinde veya bağışıklık sisteminde problem olan çocuklar. -Sağlık personelleri. -KOAH gibi akciğer hastalıkları olanlar. -Kanser olanlar. -Bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaç kullanmak zorunda olanlar.
4 4