Bach kalp dostu! Müziğin kalp sağlığına faydası her müzik türü için geçerli değil. Batı ülkelerinde yapılan araştırmalarda dinlendirici klasik müziklerin ritim ve sesin ön planda olduğu metal ya da techno müziklerden daha faydalı olduğu gösteriyor. Öyle ki ünlü besteci Bach’ın eserleri kalp dostu olarak nitelendirilmeye başlanmış. Ülkemizde ise ney dinletilerinin kalp sağlığı üzerinde olumlu etki bıraktığı dile getiriliyor. Ancak müzik seçimi konusunda kişisel tercihler de önemli. Kişinin tercih ettiği müzik türünü dinlemesi kalp sağlığını daha olumlu olarak etkiliyor. Yine de vücudu hareketlendirecek ya da kaygıyı arttıracak türdeki müziklerden uzak kalınması kalp sağlığı açısından mantıklı görünüyor.
10 3
Müzik dinleme süresi ne olmalı? Yapılan bilimsel çalışmalarda, müziğin kalp sağlığına olumlu etkilerinden faydalanmak için günde beş dakika ile bir saat arasında süreler kullanılıyor. Ancak kısa süreli müzik dinlemenin kalp üzerindeki olumlu etkileri net gösteremediği gözlenmiştir. Bu nedenle günlük ortalama 30 dakika müzik dinlemek kalp sağlığına olumlu etki gösteriyor.
10 4
Metrobüste, otobüste, minibüste de müzik dinleyin Müzik dinlemenin sağlığa etkisi konusunda çok sayıda bilimsel çalışma yapılmış. Bu çalışmalardan çıkan ana sonuç, müzik dinlemenin insanda kaygıyı azalttığı, ağrı eşiğini yükselttiği ve kalbe birçok fayda sağladığı yönünde. Ameliyat sonrasında düzenli müzik dinleyen hastalarda da ağrı kesici ihtiyacının azaldığı gösterilmiştir. Vücuttaki stres düzeyinin artabildiği toplu taşıma ile yolculuklarda, yemek ve spor esnasında ve sonrasında da müzik fayda sağlıyor. Hastanedeki hastalar için özellikle operasyon öncesi ve operasyon sonrası erken dönemde ya da serumla ilaç alınması sırasında müzik dinletisi öneriliyor. Ağır spor yapan kişilerde istirahat sırasında müzik dinlemenin kalp hızında daha çabuk bir düşme yaptığının gözlenmiştir.
10 5
Kalbinizi korumak için bunlardan vazgeçin! Elbette sadece müzik dinleyerek kalp sağlığımızı koruyamayız. Bunun dışında kalbimizi yaşamımızdaki alışkanlıkları değiştirerek korumamız gerekiyor. Kalp damar durumumuzu kontrol ettirmemiz önemli bir aşama. Hastalığımız var mı yok mu öncelikle bunu bilmeliyiz. Ardından kalbimizi koruyacak diğer tedbirleri uygulamamız gerekir. Gerekirse yaşam tarzı değişikliğiyle hastalığın size vereceği zararları ortadan kaldırabilirsiniz. Kalp ve damar hastalığı tanısı koyulan kişiler bu durumu dünyanın sonu olarak görebiliyor. Oysa etkili bir tedavi ve yaşam şartlarındaki değişikliklerle rahatsızlıklarınızdan kurtulmanız mümkün. Ancak tüm kalp problemi yaşayan kişilerin yaşamları boyunca dikkat etmeleri gereken bazı alışkanlıklar bulunuyor. Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Karabulut’un, kalp hastalığı olanlara önerileri ise şöyle:
10 6