1 bardağı günlük A vitamini ihtiyacının yüzde 17’sini, C vitamini ihtiyacının yüzde 21’ini, demir ihtiyacının yüzde 2’sini ve kalsiyum ihtiyacının yüzde 1’ini karşılıyor. Yüzde 90'ı sudan oluşan karpuz, vücuttan toksik maddelerin atılmasını hızlandırıyor ve detoks etkisi yaratıyor.
9 2
Karpuzu genellikle yanlış tüketildiği için onun mucizevi etkilerinden çok da faydalanamıyoruz. Çoğunlukla yemekten sonra tüketme alışkanlığına sahibiz. Oysa karpuz aç karnına ve çekirdekleriyle birlikte yenildiğinde birçok faydası bulunuyor. Uzmanlara göre karpuzun en kıymetli kısmı çekirdekleri.
9 3
Karpuz çekirdeğinde bulunan vitamin ve mineraller ise tiamin, niasi, folat, potasyum, magnezyum, çinko, demir, fosfor, sodyum, bakır, manganez ve çinko ile B vitamin grubu. Bir fincan kurutulmuş karpuz çekirdeği günlük magnezyum ihtiyacının tamamından daha fazlasını karşılar. Magnezyum, kan basıncını ve aynı zamanda kan şekeri üzerinde yararlı bir etkiye sahiptir ve karbonhidrat metabolizmasını düzenlemeye yardımcı olur.
9 4
Karpuz çekirdeğinin vücudumuza fayları ise şöyle: Karpuz çekirdeği yüksek tansiyonu olanlar için mükemmel bir çözüm. Zengin magnezyum içeriği ile kalp sağlığını destekleyici özelliğe sahip. Ayrıca kalp sağlığını koruyan amino asitler içeriyor. Karpuz çekirdeğinden yapılan çay idrar sökücü etkisiyle böbrekleri ve mesaneyi temizliyor. Kum ve taşları vücuttan atıyor. Karpuz çekirdekleri ağızda iyi çiğnendikten sonra yutulmalı. Çayı için mutlaka ezilmeli. Kaynar suya bir çay kaşığı katın. 15 dakika demlenmesini bekleyin. 1 haftada en az 3 kez tüketin.
9 5