Agresif ve zor insanlarla baş etmenin 10 yolu!

Uyumlu insanlarla herkes geçinebilir, asıl maharet zor ve agresif insanlarla anlaşabilmenin, onlarla başa çıkabilmenin bir yolunu bulabilmek. İşte bu insanlarla baş edebilmenin bazı yolları…

Hayatımızın her alanında zor ve agresif insanlarla muhatap olabiliriz. İş yerimizde, sokakta, hatta işin kötüsü evimizin içinde bile… Karşınızdaki kişinin “zor” olmasına rağmen aslında ellerinde fazla koz olmadığının bilincinde olun. Ya canlarını sıkan bir durumun acısını sizden çıkarmak isterler, ya da haksız olduklarını bildikleri için üste çıkmak isterler. Siz olayı iyi idare edecek enerjiye sahip değilseniz veya sabrınızı öncesinde tüketecek durumlar yaşadıysanız canınız sıkılabilir. İşte “zor” insanlarla baş etmenize yardımcı bazı olacak öneriler:
11 1
İlk şart soğukkanlı, sakin olmak Soğukkanlı olmak kontrolünüzü sürdürme ve sorunun içine çekilmekten uzaklaşmanızı sağlar. Mantıklı olmaktan uzak kişilerle karşılaştığınızda ilk kural, kontrolünüzü sürdürme ve soğukkanlılığınızı devam ettirmek olmalıdır. Ne kadar tepkisiz kalırsanız, durumu daha iyi analiz edersiniz. Kızgın ya da hayal kırıklığına uğramış hissettiğinizde, sonradan pişman olacağınız şeyler söylememek için derin bir nefes alın ve içinizden 10’a kadar yavaşça sayın. Çoğunlukla 10’a geldiğinizde, daha iyi baş etmenin bir yolunu bulursunuz ve problemi tırmandıracağınıza şiddetini yumuşatmış olursunuz. 10’a geldiğiniz halde durumunuz değişmediyse, mümkünse ortamın dışına çıkın ve sakinleşmeye çalışın ve sonra tekrar konuya dönün.
11 2
Tartışmaya değer mi? Karşınızdaki kişinin tartışmaya değmeyeceğine karar verdiğinizde zihniniz rahatlar ve kırılma riskinizi ortadan kaldırır. Hayatınızdaki her insan tartışmaya değmez. Zaman kıymetli. O an yapacak daha önemli bir işiniz yoksa bile değişmemekte inat eden negatif insanları değiştirme ve ikna etme çabasına girmemek iyi bir yol olabilir. Bu kendimizi tüm insanların üstünde, daha kıymetli görmek demek değildir. Sadece kendi huzurunuz için zor bir meslektaşınızla ya da sizi kızdıran bir akrabanızla karşılaştığınızda diplomatik olun. Uygulayacağınız yöntemler dışında tartışmaya değmeyeceğine inandığınız kişilerle aranıza sağlıklı bir mesafe koymayı da seçebilirsiniz.
11 3
Tepkili olmak yerine bakış açınızı değiştirin Bunu yapmak yanlış yorumlama ve anlamaları azaltır. Böylece enerjinizi problemi çözmeye harcarsınız. Kişiselleştirmeden uzaklaşarak, olayları daha objektif görebilir ve daha iyi çözüm yolları bulabiliriz. Karşınızdakine söylediklerinden ya da davranışlarından dolayı kırgın, kızgın hissederseniz, reaksiyon vermeden önce en az iki ihtimali de düşünmeye çalışın. Örneğin, sevgilinizin mesajlarınızı görmezden geldiğini düşünmeye hevesliyseniz bile, onun meşgul olabilme ihtimalini de gözden geçirebilirsiniz. Eğer başkalarının davranışını kişiselleştirmekten kaçınırsanız, onları daha objektif değerlendirebilirsiniz. Bakış açınızı ne kadar geniş tutarsanız, yanlış anlaşılmaları o kadar aza indirebilirsiniz. Bir başka kişiselleştirmeyi azaltmanın yolu da, kendimizi o “zor” karakterdeki kişinin içinde bulunduğu duruma bir an için koymak. Yani empati kurmak. Örneğin, muhatap olduğunuz kişiyi göz önünde bulundurup: “Böyle olmasaydı… kolay olmazdı” ile biten cümleler kurun. Örneğin, “Eşim duygusal olarak çok mesafeli. Böyle olmasaydı duygularını belli etmeyen bir ailede yaşamak onun için kolay olmazdı.” Empatik ifadeler, nahoş tavırları hoş görmez. Asıl kaçırılmaması gereken nokta; kendinize, karşı tarafın bu olumsuz davranışlara kendi yaşamlarının/tecrübelerinin neden olduğunu ve sorunun pek de sizinle doğrudan ilgisi olmadığını hatırlatmak. Mantıklı ve makul olduğunuz sürece, başkalarının hoş olmayan tavırları onların söylediklerinden daha fazlasını söyler bize.
11 4