University of Exeter Medical School’dan ve University of Zaragoza’dan bilim insanları yeni bir araştırma yaptı. Araştırma kapsamında, ince bağırsakta bulunan mikrobiyotanın kritik detektörü olan ve TLR2 olarak bilinen bir proteini çalışıldı.
6 2
Yapılan bu çalışma hücre kültürleri içerisinde gerçekleştirildi ve laboratuvar farelerinde de doğrulandı. Bu, mikrobiyotanın serotonin taşıyıcı aktivitesini düzenleyerek insan psikolojisini de etkileyebileceğinin güçlü delillerini sunuyor. Serotonin taşıyıcı birçok hastalık ile de ilişkili. Bu çalışmayla da görülüyor ki, bağırsaklarda yaşayan mikroorganizmalar bu taşıyıcıyı etkileyerek, serotonin seviyesini kontrol edebiliyor.
6 3
PLOS ONE dergisinde bulguları yayımlanan çalışmada, vücudumuzun içerisindeki mikroorganizmaların görünmez dünyası ile sağlığımız ve hatta ruh halimiz arasındaki karmaşık ilişki anlamlandırılıyor. Daha önce de California’dan bilim insanları, bağırsaklardaki bakterilerin Parkinson rahatsızlığında rolü olduğu ortaya konmuştu.
6 4
İltihabi bağırsak hastalığının TLR2’nin düzgün bir şekilde fonksiyonunu yerine getirmemesiyle tetiklendiği düşünülüyordu. Fakat bu durumun arkasındaki mekanizma tam olarak anlaşılabilmiş değildi. Yapılan bu çalışmada, TLR2 ile iltihabi bağırsak hastalığı arasındaki ilişkinin mekanizması daha detaylı çözümleniyor.
6 5