‘Bebeğim’ sözünün vücuda ilginç etkisi!

Çevremizde duyduğumuz olumlu ya da olumsuz sözcükler vücudumuzda kimyasal etkiye yol açıyor. Örneğin partnerimiz ‘bebeğim’ dediğinde, mutluluk hormonu olan oksitosini harekete geçiriyor.

Harward Law School tarafından yayımlanan bir raporda, pozitif sözcüklerin ve görüntülerin müzakere süreçlerinde etkili olduğu belirtiliyor. Çalışmanın önerisine göre tek bir sözcük bile sunumlarda bilinç dışı yollardan insanların kararları üzerinde etkili olabiliyor. Örneğin, ‘kaybetmek’ yerine ‘korumak’ kelimesini kullandığınızda karşınızdaki kişinin karar vermesi üzerinde kelimenin bir etkisi bulunuyor.
6 1
Tech Knowledge’a göre ise, negatif ve pozitif kelimeler, bedenimizde biyolojik birtakım etkiler yaratıyor. Örneğin, “hayır” sözcüğünü duyduğumuz anda, vücudumuz strese neden olan kimyasallar salgılamaya başlıyor. “Evet” ya da “bebeğim” sözcüğü duyulduğunda ise vücudumuz mutluluk kimyasalları salgılıyor.
6 2
Aşık olduğundan emin olduğumuz kişi bize “bebeğim” diye seslendiğinde, korkularımız hafifliyor, içimizi ısıtıyor. Hayatın zorluklarına karşı göğüs gerebilmek için, karşımızdaki kişiden güzel sözler işitme ihtiyacı duyuyoruz. Hasta, yorgun, üzgün olduğumuzda toparlanmamıza yardımcı olan birilerinin olduğunu bilmek güven veriyor.
6 3
Pozitif sözcükler duymamız, hayata karşı tutumumuzun olumlu olmasında tetikleyici rol oynuyor. Words Can Change Your Brain kitabının yazarları Andrew Newberg ve Mark Robert Waldman, akılda tutulan pozitif bir sözcüğün, frontal lob aktivitelerini uyardığını belirtiyor. Bu bölgenin faaliyetleri ise hareketten sorumlu motor korteksin direkt olarak bağlı olduğu özel dil merkezlerini de içeriyor. Olumlu kullanılan dil bizi, mutlu, öz güvenli ve motive edebiliyor. Böyle zamanlarda işleri kolaylıkla halledebilmemizin altında da bu gerçek yatıyor. Kendisine aşık olunan, hayran kalınan ve kendisiyle ilgilenilen kadınlar da daha fazla motive oluyor. Bu durumda kadınlar sadece ilişkileri için değil, kendileri için de mükemmel işler yaratıyorlar.
6 4