Günde 5 saat dedikodu İngiltere’de yapılan bir araştırmaya göre, dedikodu yaptığını kabul eden de, dedikoduyu hiç sevmediğini söyleyen kadın da günde 298 dakikasını dedikodu için harcıyor. Bunun 24 dakikasında kilolarından ve uyguladıkları rejimlerden bahsediyorlar. İşe giderken tam 17 dakikalarını konuşarak geçiriyorlar ve yarım saatlerini komşularıyla dedikodu yapmak için ayırıyorlar.
9 2
Verdiğiniz sırlar ne oluyor? Araştırmaya katılanların yüzde 38’i tezgahtarla haftada en az 12 dakika konuştuğunu belirtiyor. En önemli dedikodu malzemeleri ise; başkalarının sorunları, kimin kiminle birlikte olduğu ve kayınvalideleri. Yüzde 36’sı sır tutma konusunda güvenilir olmadıklarını ve kendilerine sır olarak aktarılan şeyleri partnerlerine söylediklerini itiraf etti.
9 3
Dünyada yaygın Dedikodu en basit ifadeyle, yaşamımızdaki insanlarla ilgili gündelik gelişmeleri tartışmaya yönelik sosyal bir araç. Dedikodu, dünyadaki en ilkel kabilelerden tutun gen kozmopolit toplumlara kadar en az 3 kişinin bulunduğu her yerde karşınıza çıkabilecek yaygın bir durum. Bu kadar yaygın olunca dünyanın en prestijli okullarından Standford ve Berkeley Üniversiteleri bir araya gelip dedikodu üstünde bir araştırma yaptılar. Amaçları dedikodunun bir topluluğa ne kadar zarar verebileceğini kanıtlamaktı.
9 4
Matthew Feinberg ve Michael Schultz adlı araştırmacıların liderlik ettiği ve ayrı gruplara ayrılmış olan 216 denekle yapılan deneylerde temel amaç, dedikodu yapan topluluğun nasıl bir çöküntü yaşadığını gözlemlemekti. Farklı sayılar halinde bölünen gruplara bazı kurallar verildi. Bu araştırmalarda söz edilen dedikodu şekli, kişiler hakkında öğrenilen doğru bilginin ondan gizli olarak başkaları arasında konuşulması. Bir başkasının ardından yalan bilgilerle hakkında ileri geri konuşmak, dedikodu olarak değerlendirilmiyor. Yani gıybetle dedikoduyu birbirine karıştırmamak gerekir.
9 5