“Molecular Psychiatry” dergisinde yayınlanan çalışmaya göre; yinelenen depresyon beynin yeni bilgileri kaydeden ve bu bilgileri geri-çağıran bölümü olan hippokampüs hacminde azalmaya neden oluyor. Hippokampüs hacmindeki bu azalma ise duygusal ve davranışsal işlevlerde kayıplar olarak kendini gösteriyor.
7 2
Analizler sonucunda, özellikle erken yaşta başlayıp (21 yaş öncesi), yinelenen episodlar geçiren hastaların sadece tek bir episod geçirenlere göre daha düşük hippokampüs hacmine sahip olduğu bulundu.
7 3
Araştırmayı yürüten bilim insanlarından Sidney Üniversitesi psikiyatri Profesörü Ian Hickie, “Benlik bilincimiz, bizim devamlı olarak bu dünyadaki yerimizi anlamamız sayesinde oluşuyor. Yani hafıza dediğimiz şey yalnızca Sudoku yapmayı ya da şifrenizi hatırlamayı kapsayan bir süreç değil. Hafıza, kendimizle alakalı bildiğimiz her şeyi muhafaza eden bölümdür. Hayvanlar üzerinde gerçekleştirilen deneyler gösterdi ki, eğer hipokampüs küçülürse beyinde yalnızca hafıza açısından değişiklik olmuyor; canlının tüm davranışları o ya da bu şekilde değişiyor. Bu küçülme, genel bir fonksiyon kaybına yol açıyor" diyor.
7 4
Tekrarlayan depresyonun beyine verdiği zararları inceleyen bir başka çalışma da Fransız bilim insanları tarafından yapıldı. Çalışmaya göre, birçok kez depresyona giren kişilerin bazı beyin faaliyetlerinin değiştiğini, bu durumun konsantrasyon, hız ve dikkati etkilediğini gösterdi.
7 5