İç çektiğinizde vücudunuzda olanlar!

Üzgün, huzursuz veya aşırı yorgun olduğumuzda ya da eski zamanlara özlem duyduğumuzda bilinçsizce iç çekebiliriz. Peki, neden iç çekiyoruz ve iç çekme sırasında vücudumuzda neler oluyor?

İç çekiş; normal bir nefes alma sonrasında, akciğerlerimiz yeterli solunum havasıyla doluyken azar azar, tekrarlayan veya tek bir seferde daha büyük hacimde havanın akciğerlere alınmasıdır. İç çekme sonucunda, akciğerlerimizde gaz transferi yaşanıyor. Akciğerde alveol adı verilen hava kesecikleri daha çok havalanıyor, sönmüş olanlar tekrar şişiyor. Bu akciğerlerimiz için son derece önemli, periyodik bakım faaliyeti ve alveoller sayesinde kanımıza oksijen taşınıyor.
9 1
Ortalama olarak bir insan saatte 12 defa iç çekiyor. UCLA’dan Nörobiyoloji Profesörü Jack Feldman’ın araştırmaları, iç çekmenin akciğer fonksiyonlarının düzgün çalışabilmesi için önemli olduğunu gösteriyor.
9 2
Feldman, “Her iç çekme, normal bir nefes ile başlıyor. Fakat ardından bir nefes daha ekliyorsun” diyor. Gün içerisinde bu çifte nefesler belirli aralıklarla, düzenli bir şekilde oluşuyor. Akciğerlerdeki yüz milyonlarca alveol her nefes alışta şişiyor. Bu ufacık balonlar kanın oksijenlenmesini sağlıyor, ardından da kalp bu kanı alarak bütün vücuda dağıtıyor. Bu minik baloncuk arada bir sönebiliyor. Söndüklerinde ise, tekrar şişirilmeye çalışılmaları, tıpkı sulu bir balonun içerisine hava üfleme gibi oluyor. İşte iç çekerek akciğerlere fazladan hava girişi sağlanıyor. Sönmüş olan alveoller tekrar açılmaya çalışılıyor. Eğer iç çekme olmasaydı, bu sönük baloncuklar, kana yeterli miktarda oksijen karışmayana kadar birikirdi. Feldman’a göre bu durum ölüme yol açabilirdi.
9 3
İç çekme ile stres arasında da bir bağlantı olduğu öne sürülüyor. Stres altında olduğumuzda vücut ve beyin bir dizi hormon ve diğer kimyasallar ile doluyor. Buna bağlı olarak da nefes alışverişinde değişimler meydana gelebiliyor.
9 4