MEVSİMSEL DEPRESYONUN BELİRTİLERİ

İsteksizlik, mutsuzluk, umutsuzluk, kaygılı düşüncelerde artış, yorgunluk, halsizlik, uyku bozuklukları (az ya da çok uyku hali), iştah değişimleri (iştahsızlık ya da iştah artışı), değersizlik, suçluluk hisleri, dikkati toplamada güçlük, günün geneline yaygın bir üzgünlük hali, yaşama dair isteksizlik, pes etme hissi belirtiler arasında yer almaktadır. 

12 3

EGZERSİZİ ALIŞKANLIK HALİNE GETİRİN

Bugüne dek düzenli olarak spor yapma alışkanlığınız olmadıysa bile, artık bunu bir fırsat olarak değerlendirip işe yürüyüş yapmakla başlayabilirsiniz. Haftada en az 3 gün, düzenli, 30 dakika tempolu yürüyüş, sağlığa genel faydalarının yanı sıra mevsimsel depresyona karşı da kişinin kendisini daha iyi ve mutlu hissetmesini sağlayarak katkıda bulunuyor.

12 4

HAMUR İŞİNE ARA VERİN!

Sağlıklı beslenmeye özen gösterin. Duygudurumu çökkünken seratonin salınımı azaldığından hamur ve tatlı isteği artıyor. Bunun önüne geçmeye çalışın. Karbonhidrat ve şeker ağırlıklı beslenmekten kaçının. Çünkü aksi halde, size o anda iyi gelen besinler aşırı tüketildiğinde kilo alımına yol açarak, daha da mutsuz olmanıza neden olabiliyor. Aynı zamanda yarattıkları haz ve mutluluk hissi geçici olduğundan, kişilerde bağımlılık benzeri bir durum ortaya çıkararak sürekli tüketme isteğine sebep olabiliyor.

12 5

MEDİTASYON VE SOLUNUM EGZERSİZLERİ YAPIN!

Yoga, meditasyon, solunum egzersizleri gibi rahatlama tekniklerini öğrenin. Çünkü yoga, meditasyon ve solunum egzersizleri bedende rahatlama sağlayarak duygu durumuna da fayda sağlıyor. Örneğin; bilimsel çalışmalar, solunum egzersizlerinin vücuda giren oksijen miktarını artırması ve kasları gevşetmesi sebebi ile kişilerde sakinleşme ve rahatlama sağladığını gösteriyor.

12 6