Özerklik ihtiyacı Bireyin kendisini bağımsız hissetmesi, yaşamıyla ilgili kendi kararlarını kendisinin alabilmesi ile ilgilidir. Özerklik ihtiyacı yeterince karşılanmamış birey, kendisini baskı altında hissedecektir ve bağımsız davranışlarda bulunmakta güçlük çekecektir.
7 2
İlişki ihtiyacı Bireyin derin, doyurucu ve sağlıklı ilişkilere ihtiyaç duymasıdır. İlişki ihtiyacı, insanın sosyal bir varlık olmasının gereğidir. Yalnızlık ve sosyal destek yetersizliği birey için pek çok psikolojik ve bedensel sorunların kaynağıdır.
7 3
Yeterlik ihtiyacı Bireyin kendisini yeterli hissetmesi ve özgüveninin yerinde olması ile ilgilidir. Her insan kendisini belli konularda yeterli hissetmek ister. Yeterlilik ihtiyacı karşılanmış bir birey işe yaradığını, değerli olduğunu hisseder. Tersi durumda ise yetersizlik, değersizlik ve işe yaramazlık duyguları bireye hakim olur.
7 4
Şema terapinin kurucusu olan Jeffrey E. Young ise beş temel psikolojik ihtiyaçtan bahseder. Bu ihtiyaçlardan bazıları özerklik, ilişki ve yeterlilik ihtiyacı ile örtüşürken bazıları ise farklıdır. Young, özellikle bu ihtiyaçların çocukluk döneminde karşılanmasının psikolojik sağlık açısından çok önemli olduğunun altını çiziyor. Young’ın ortaya koyduğu psikolojik ihtiyaçlar şöyle: -Başkalarına güvenli bağlanma -Özerklik -Kendini ifade etme ihtiyacı -Özgüven ve kendiliğindenlik ihtiyacı -Gerçekçi sınırlar ve özdenetim ihtiyacı
7 5