Narsist kişiliğin özellikleri -Büyüklenmecidir yani başarılarını ve yeteneklerini abartır. Gösterdiği başarılarla orantısız bir biçimde üstün biri olarak görülme beklentisi içindedir. -Sınırsız başarı, güç, zeka, güzellik ya da yüce bir sevgi hayalleri ile aşırı meşguldür. -Özel ve eşi bulunmaz biri olduğuna ancak özel ve üstün kişilerce anlaşılabileceğine ya da ancak onlarla ilişki kurması gerektiğine inanır. -Çok beğenilmek ister. -Her şeyi hak ettiği duygusu içerisindedir. -Kendi çıkarı için başkalarını kullanır. -Empati yapamaz.
7 2
-Sıklıkla başkalarını kıskanır ama başkalarının kendisini kıskandığına inanır. -Başkalarına saygısız davranır, kendini beğenmiş davranışlar ya da tutumlar sergiler. Narsisizm; bunlardan en az beşi (ya da daha çoğu) ile belirli erken erişkinlikte başlayan, değişik bağlamlarda ortaya çıkan bir kişilik bozukluğudur.
7 3
Narsist kişiliğe sahip sevgili nasıl davranır? Sağlıklı sevgi, bireyin kendini ve başkalarını sevebilmesi ile bunlar arasında denge sağlayabilme yetilerini içerir. Narsisistik özellikleri olan biriyle bu dengenin sağlanması mümkün değildir. İlişkinin ilk başında "mükemmel aşık" tablosu çizerler ve özgüven sanılan duruşları onları daha da cazip hale getirir. Zaten narsisistik kişilerin başkalarına çekici gelen yanları çoktur ve genelde başarılı, iyi bir kariyer sahibi, zeki insanlardır. Bir takım yetenekleri de olabilir. Karşı cinsi etkilemeyi kolayca başarırlar.
7 4
Dışsal göstergelere önem verdikleri için başkalarının beğenisini ve onayını alacak türde güzel, yetenekli, zeki kişileri seçerler. Fakat ilişki ilerledikçe hızlıca idealleştirdikleri sevgililerini hızlıca da değersizleştirirler. Sevgililerini sürekli eleştirmeye başlarlar. Onların ne olmasını, nasıl davranması gerektiğini bile belirlemek isterler; dolayısıyla sözel ve psikolojik şiddet uygulayabilirler.
7 5