Öncelikle vücudunuza iyi bakın! Sigara içiyorsanız, fazla alkol tüketiyorsanız, gece geç saatlere kadar dışarıda olduğunuzdan uykunuzu yeterince alamıyorsanız, öğün atlayarak veya sağlıksız hazır yiyeceklerle besleniyorsanız… kötü alışkanlıklarınız var demektir. Bedeninize zarar veren bu tür yaşam seçimleri, ruh sağlığınızı da olumsuz yönde etkiler. Bunlar doğrudan etkiler olabileceği gibi, ilişkilerinizdeki ve genel duygu durumunuzdaki bozulmalar gibi dolaylı etkiler de olabilir. Ruhsal açıdan sağlıklı olmanın ilk koşulu, sağlıklı bir bedene sahip olmaktır. Bu nedenle, her şeyden önce, beden sağlığınızı olumsuz etkileyen alışkanlıklarınızı değiştirerek işe başlayabilirsiniz. Kötü alışkanlıklarınızdan kurtulun, düzenli spor yapmaya başlayın ve uykunuzu almaya ekstra özen gösterin.
10 2
Kendinize zaman ayırın! Modern yaşamın keşmekeşinde sevdiklerimize bile zor zaman ayırdığımızdan yalnız vakit geçirmek artık iyiden iyiye bir lüks haline geldi. Oysa hepimizin bazen tek başımıza kalmaya ihtiyacı var. Bu ihtiyacınızı hayatınızda bir öncelik haline getirir ve her hafta belli bir süreyi kendinize ayırırsanız, ruh sağlığınız üzerindeki olumlu etkilerini hemen fark edeceksiniz. Örneğin, bulmaca çözmek, kitap okumak veya film izlemek gibi tek başınıza gerçekleştirmekten hoşlanacağınız hobileriniz varsa, bunlara düzenli zaman ayırmaya çalışın.
10 3
Gönüllü olun! Yardım faaliyetlerinde yer almanın özgüveni ve olumlu hisleri artırdığını gösteren pek çok araştırma var. Burada önemli olan, basit bir para bağışı yapmakla kalmayıp zaman ve emek ayırmanız. Size yakın gelen bir amaç uğruna çalışan sivil toplum kuruluşlarıyla bağlantıya geçebilir, programınızın ve donanımınızın elverdiği ölçüde yardım faaliyetlerinde aktif olarak yer alabilirsiniz.
10 4
İyimser insanlarla görüşün! Çevrenizde sürekli kötümser insanlar varsa, onlarla çokça vakit geçirmek sizin de bardağın hep boş tarafını görmenize neden olacaktır. Elbette bu tutumlardaki aile bireylerinizle veya arkadaşlarınızla ilişkiyi tamamen kesmeniz gerekmiyor ancak çevrenizi genişletir, hayata olumlu yanından bakmayı tercih eden kişilerle daha fazla haşır neşir olursanız, sizin de düşünce biçiminiz değişecektir. Bu da, ruh sağlığınızı olumlu yönde etkileyecektir.
10 5