Araştırmacılar bu kişilerin çocuklarının genlerini de çalışma kapsamında inceledi. Nazi şiddetinden etkilenmiş kişilerin çocuklarında stres bozukluğuna bağlı psikolojik rahatsızlıkların daha yaygın olduğu biliniyordu ve bu çocukların genleri 2. Dünya Savaşı sırasında Avrupa sınırları dışında yaşayan Musevi yahudi ailelerin çocuklarının genleriyle karşılaştırıldı. Araştırma başkanı Yahuda, çocukların genlerindeki değişikliğin ancak soykırım sırasında ebeveynlerin yaşadığı travmaya bağlanabileceğini belirtti. Rachel Yehuda’nın takımının çalışmaları insanlarda travmaların nesilden nesile genler yoluyla nasıl aktarıldığını gözler önüne seriyor. Epigenetik Kalıtım teorisine göre sigara içmek, beslenme biçimi ve stres gibi faktörler bir sonraki nesilin genlerine ve hatta daha sonraki nesle de aktarılıyor.
5 2
Epigenetik Kalıtım teorisi, DNA içerisindeki genlerin yalnızca biyolojik bilgi taşıması nedeniyle biraz tartışmaya açık bir konu. Fakat yine de, genlerimiz çevresel faktörler nedeniyle sürekli değişim halinde. DNA'mıza yapışan kimyasal etiketler genlerimizin açma kapama düğmelerini kontrol ediyor. Bu konudaki son çalışmalar bu etiketlerin bir şekilde nesiller arasında aktarıldığını ortaya koydu. Bu teori de içinde bulunduğumuz çevrenin tüm yönleriyle çocuklarımızın sağlığını etkileyebileceğini gösteriyor.
5 3
Bu konuda yapılan farklı çalışmalar daha göreceli örnekler sunuyor olsa da, bir önceki neslin yaşadıklarının diğerine aktarıldığı tezini destekliyor. Örneğin 2. Dünya Savaşının sonlarındaki kıtlık zamanı doğum yapan kadınların kız çocuklarında şizofreni riski ortalamanın üzerinde görülüyor. Aynı şekilde başka bir çalışma da, ergenlik çağı öncesinde sigara içen erkeklerin, oğlan çocuklarının sigara içmeyenlere göre daha ağır kiloda doğduğu gözlemlenmiş.
5 4
Rachel Yehuda’nın araştırma grubu stres hormonu düzenlemesiyle ilişkilendirilen ve travmadan etkilendiği düşünülen bir gen üzerinde yoğunlaşıyor. Rachel Yehuda, bu genin araştırılmasının önemini vurgularken, ‘ Eğer travma etkileri genlerle bir sonraki nesillere aktarıldıysa, bu olayın bulgularının stresle ilişkili olan ve çevre algımızı biçimlendiren geni araştırmak çok önemli.’ dedi. Araştırma grubu çalışmaları sonucunda soykırımı yaşayan nesilde ve o neslin çocuklarında stresten etkilenen genlerde epijenetik bulgulara ulaşırken, kontrol grubu ve çocuklarında bu tür bir bulguya rastlamadı.
5 5