SINAV STRESİ İLE NASIL BAŞA ÇIKILIR! * Öncelikle zihinde o sırada 'olmayacak, yapamayacağım, çok zor' gibi olumsuz düşüncelerden uzaklaşılmalı. * Derin ve yavaşça nefes alınıp yine derin ve yavaşça nefes verilebilir. * Boyun sağa sola yukarı aşağı sallanarak gevşetilebilir, hatta kollar ve omuzlar da gerilip bırakılabilir. * Baş dik tutularak bakılabilecek en uzak noktaya 20 -30 saniye kadar bakılabilir. * Sorulara hızlıca göz atıp en iyi bilinen, ya da yapılabileceği düşünülen konulardan devam edilip zorlanılan kısma sonradan dönülebilir.
8 3
Tercih Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli? Bir çok faktöre aynı anda dikkat edilmeli. Dolayısıyla bu dönem gerçekten özen gösterilmesi, dikkat edilmesi gereken bir dönemdir. Öğrencinin başarı sırası, puanı, istekleri, okumak istediği bölüm, üniversite, şehir ve öğrencinin kendi imkanları bu seçimi etkileyecektir. Bütün bu faktörlerin aynı anda dikkate alınması için ciddi bir araştırma ve değerlendirme gereklidir. İyi bir tercih için bütün bu açılardan değerlendirilmiş bir listenin oluşturulması en son böyle bir liste içerisinde eleme ve sıralama yapılması idealdir. Sadece isteğe göre, sadece puana göre ya da sadece bölüme göre gibi listeler çok doğru olmayacaktır.
8 4
Bölüm - Meslek Seçiminde dikkat edilecek konular neler? Meslek seçimini ilgi, istek ve yetenek noktasından başlayarak değerlendirmek gereklidir. İlgi duyulan, sevilen alanda başarıya ulaşmak daha olası olacağından önceliği böyle oluşturmak önemlidir. Ayrıca seçilecek mesleğin zaman içerisindeki gelişimi, o mesleği yürütenlerin sahip olduğu imkanlar, haklar, mezuniyet sonrası çalışma olanakları değerlendirilmeli, bunlarla ilgili bilgi sahibi olunmalı, seçim ondan sonra yapılmalıdır. Hatta mümkünse o bölümlerde okuyan, o işi yapan sahadan kişilerle konuşulmalıdır.
8 5
Seçilen üniversitede öğrenci hem akademik, hem mesleki yönden gelişebilmeli, ayrıca sosyal açılardan da kendini besleyebilecek imkanlara sahip olabilmelidir. Bu doğrultuda üniversitelerin bu olanaklara ne kadar sahip olduğu bu seçimdeki ilk hareket noktası olacaktır. Dolayısıyla üniversitenin bulunduğu şehir, yabancı dil eğitim olanakları, yurtdışı bağlantıları, fiziksel ve sosyal ve imkanları, staj ve kariyer konusunda yönlendirme imkanları, özellikle vakıf üniversitelerinde burs ve bursluluk durumları, bursun kesilip kesilmeme bilgisi, yüksek lisans ve doktora programları ve bu programlar için öğrencilerine sağladığı imkanlar özellikle değerlendirilmelidir.
8 6