İftarda orucu bir bardak suyu yudum yudum, yavaşça içerek açmak uygundur. Ardından uzun açlık süresiyle birlikte artan şeker ihtiyacını gidermek için bir veya iki tane hurma yenilebilir.

11 2


Çorba içildikten sonra 10-15 dakika kadar bir süre beklenerek; yemeğe az yağlı hafif bir ana yemek ( etli sebzeli bir yemek) ile devam edilmelidir. Yemekler yavaş ve bol çiğnenerek yutulmalıdır.

11 3


Reflü sorunları ramazan döneminde çok sık ortaya çıkıyor, bu nedenle sulu ve katı karışık yemekler tercih edilmelidir. Çok tuzlu, çok şekerli, çok yağlı gıdalar tüketilmemelidir.

Bol posalı besinler tercih edilmelidir. Sebze ve meyveler mevsime uygun, bol posalı olanlar tercih edilmelidir. Bol posalı besinler ramazan ayında daha da önem kazanıyor. Çünkü ramazanda kabızlık sorunu da artıyor.

11 4


Genellikle pirinç pilavı yerine bulgur pilavı öneririz ancak ramazanda uzun açlık sonrası yenilen yemekler gaz sıkıntısına ve reflüye neden olabildiğinden bulgur pilavı dikkatle tüketilmelidir. Esmer pirinç burada tercih edilebilir veya makarna (kepekli-normal) yenilebilir.

11 5