Sağlığı tehdit eden mantarı tükürük testiyle anlayın!

Sabah uyandığınızda basit bir tükürük testiyle, vücudu tahrip eden bir mantarı taşıyıp taşımadığınızı anlayabilirsiniz. Bu mantar neden çok zararlı ve testi nasıl yapacaksınız? Yanıtı haberimizde.

Kandida (Candida) maya mantarı testi nasıl yapılır? Bağırsaklarınızda Kandida (Candida albicans) maya mantarının arttığını basit bir test yardımıyla anlayabilirsiniz. Sabah uyandığınızda aç karnına, dişlerinizi fırçalamadan ve ağzınızı çalkalamadan önce, cam bardağı 2/3’ü kadar içme suyu ile doldurun ve suya tükürün. Bunu 15 dakika izleyin. Eğer tükürük suyun üstünde kalıyorsa, sağlıklı bağırsak florasına sahipsiniz demek oluyor. Eğer tükürük dibe çöküyorsa, saçak gibi aşağıya iniyorsa veya kar yağmış gibi oluyorsa ya da suya rakı konmuş gibi bulanıyorsa kandida maya mantarı bağırsak floranızı bozmuş anlamına geliyor.
10 1
Kandida maya mantarının sağlığa etkisi Kandida, tıptaki adıyla ‘Candida albicans’ bir çeşit maya mantarıdır. Her sağlıklı insanın bağırsağında mevcuttur. Bağırsaklarda 100 trilyon bakteri bizimle birlikte yaşıyor. Normal bağırsak florasında bu bakterilerin yüzde 90’ının faydalı bakterilerden olması gerekir. Bağırsakta bulunan diğer mikro organizmaların, özellikle probiyotik bakterilerin varlığı kandida mantarının çoğalmasını engeller. Ancak faydalı bakterilerin azalmasıyla bağırsak florasındaki denge kandida lehine bozulur ve bu mantar artış gösterir. Kandidanın hastalık oluşturması için kontrolsüz bir şekilde çoğalması ve bunun için de uygun şartlar gereklidir.
10 2
Nasıl hastalık oluşuyor? Hazır gıdalar, rafine un ve rafine şeker tüketimi, mayaların çoğalması için uygun besini sağlar. Antibiyotik kullanımı, stres, düzensiz beslenme, bilinçsiz yapılan detoks ve diyet uygulamaları bağırsakta bulunan bakteri florasına zarar veriyor. Candida mantarları gıdalardan aldığınız sofra şekeriyle imal edilmiş ürünleri ve unlu mamülleri önce piruvat’a sonradan asetaldehid ve karbondioksit’e dönüştürür. Asetaldehid, hem karaciğer hem de mantar tarafından etil alkole çevriliyor. Açığa çıkan karbondioksitin etkisiyle karnınızda şişkinlik ve sertlik oluşur.
10 3
İlaçlar ve beslenmenin etkisi Antibiyotikler, antiasitler, mide ülseri ve reflü ilaçları, doğum kontrol hapları, şekerli ve beyaz unlu besinler, hormonlu besinler, tedavilerde kortizon kullanımı, klorlu su içilmesi, bağırsak parazit enfeksiyonları, alkol kullanımı, yağsız beslenme, kanser tedavileri (kemoterapi, radyoterapi) ve şeker hastalığı katkı maddeleri, ayçiçeği, mısır özü, soya ve margarinlerin omega-3 ile omega-6 dengesini bozması, östrojen tedavileri, yanlış diyetler, asitli beslenme sonucu oluşan asidoz, yediğimiz hayvanlar ve bitkilerde kullanılan ilaçlar faydalı bakterilerin azalmasına ve bağırsaklarda kandida mantarının artışına yol açabilir. Bazen sırf bir antibiyotik kürü, bağırsak florasında bulunan yararlı bakterileri 1000 kat azaltabilir. Böylece kandida maya mantarının üremesini engelleyen bakteri florası da olmadığı için kandidalar kontrolsüz bir şekilde üreyebilirler.
10 4