Sinüzitten korunma yolları!

Havaların soğuması ile birlikte üst solunum yolları enfeksiyonları artıyor ve sonuç olarak da sinüzit çok daha fazla görülüyor. Sinüzitten korunmak için bazı önlemler alabilirsiniz.

Sinüsler neye yarıyor? Sinüs kafatasımızda bulunan boşluklar. Yanaklarda, alın bölgesinde, her iki gözün arasında ve geniz bölgesinde olmak üzere toplam 15 adet sinüs bulunuyor. Bu boşluklar sayesinde kafatasımızın ağırlığını hissetmiyoruz. Sinüsler solunum sırasında havayı süzen üniteyi kendi içlerinde barındırıyorlar. Burundan alınan hava, saniyeler içinde sinüslerin içine girer, temizlenir, ısıtılır, nemlendirilir ve ideal bir hava olarak hazırlandıktan sonra akciğerlere gönderilir. Yani önemli bir görevi var. Sinüsler ayrıca hava yastığı görevi de görür. Bir kaza anında beyin, göz ve kafatasında bulunan hayati damarları korurlar.
8 1
Sinüzit nasıl oluşur? Sinüs boşluk, sinüzit ise sinüslerin iltihabı anlamına geliyor. Burun kemiği yapısındaki problemler, sigara dumanı, alerji, kirli hava ve bağışıklık sisteminin zayıf olması nedeniyle ortaya çıkabiliyor bu hastalık. Peki eğer burun kemiğinde yapısal bir sorun olmadığı durumlarda sinüzitten korunmak için neler yapabiliriz?
8 2
Sinüzitten nasıl korunabilirsiniz? Kış aylarında üst solunum yolları enfeksiyonlarının görülme oranları artıyor. Nezle, grip ve alerjik sorunların artışı doğal mukozayı da olumsuz etkilediği için sinüslerin de yapısında bozulma yaşanabilir. Sonuç olarak da soğuk havalarda sinüzit çok daha fazla görülür. Şiddetli göz ve baş ağrısına neden olan sinüzitin artmasının en önemli sebebi ise sonbahar ve kış aylarında kapalı ortamlarda çok vakit geçirmek. Sinüzitten korunmak için dikkat edilmesi gerekenler - Kalabalık ve kapalı ortamlarda yaşıyorsanız odaları havalandırın. - Hasta olan kişilerden uzak durun. - Vücut direncinizi artırmak için beslenme ve sıvı tüketiminize özen gösterin. - Grip aşısı olun.
8 3
- Vücudunuzu sıcak tutun. Kış aylarında vücudu sıcak tutan ama terletmeyen kıyafetler giyin. - Grip başlangıcı yaşıyorsanız semptomatik tedavi ile burun tıkanıklığınızın oluşmasına engel olun. - Burnunuzun içinde yapısal bozukluk varsa gidermeye çalışın. - Alerjik bünyeniz varsa baskılayıcı önlemler alın. - Gribal enfeksiyonun yaygın olduğu ortamlardan mümkün olduğu kadar uzak durun. - Ellerinizi sık sık yıkayın. - Ortak kullanım eşyalarını minimalize edin. - Direnci artırıcı gıdalar yiyin.
8 4