Sinüzitten nasıl korunabilirsiniz? Kış aylarında üst solunum yolları enfeksiyonlarının görülme oranları artıyor. Nezle, grip ve alerjik sorunların artışı doğal mukozayı da olumsuz etkilediği için sinüslerin de yapısında bozulma yaşanabilir. Sonuç olarak da soğuk havalarda sinüzit çok daha fazla görülür. Şiddetli göz ve baş ağrısına neden olan sinüzitin artmasının en önemli sebebi ise sonbahar ve kış aylarında kapalı ortamlarda çok vakit geçirmek. Sinüzitten korunmak için dikkat edilmesi gerekenler - Kalabalık ve kapalı ortamlarda yaşıyorsanız odaları havalandırın. - Hasta olan kişilerden uzak durun. - Vücut direncinizi artırmak için beslenme ve sıvı tüketiminize özen gösterin. - Grip aşısı olun.
8 3
- Vücudunuzu sıcak tutun. Kış aylarında vücudu sıcak tutan ama terletmeyen kıyafetler giyin. - Grip başlangıcı yaşıyorsanız semptomatik tedavi ile burun tıkanıklığınızın oluşmasına engel olun. - Burnunuzun içinde yapısal bozukluk varsa gidermeye çalışın. - Alerjik bünyeniz varsa baskılayıcı önlemler alın. - Gribal enfeksiyonun yaygın olduğu ortamlardan mümkün olduğu kadar uzak durun. - Ellerinizi sık sık yıkayın. - Ortak kullanım eşyalarını minimalize edin. - Direnci artırıcı gıdalar yiyin.
8 4
Protein tüketimini artırın Özellikle kış aylarında vücudun yapı taşı olan protein kaynakları, yumurta, kırmızı et, tavuk, balık, peynir, süt, yoğurt yemeye özen gösterin. Bol su için Şekersiz bitki çayı ve en önemlisi de su tüketiminizi artırın. Günde yaklaşık 2,5–3 litre su için.
8 5
Mevsim meyvelerinden yiyin Portakal, mandalina ve armut gibi meyveler masanızda mutlaka olsun. Armut, içerdiği çözünmeyen lif ile bağırsakların düzgün çalışmasını sağlar. Ayrıca C vitamini ve bakır içeriği yüksektir. Tıpkı elma gibi armut da antioksidan etkisiyle vücudu serbest radikallere karşı korur. Portakal ve mandalina gibi turunçgiller, içerdikleri zengin C vitaminiyle vücudun savunma mekanizmasını kuvvetlendirir. C vitamininin yanı sıra, potasyum, kalsiyum, magnezyum gibi mineralleri de içerir.
8 6