Sonbahar yorgunluğu sandığınız belirtiler hastalık habercisi olabilir

Sonbahar dönemi ritüellerinden biri olan 'bahar yorgunluğu'nu diğer hastalıkların belirtisiyle karıştıryor olabilirsiniz.

SONBAHAR YORGUNLUĞUYLA KARIŞABİLEN 6 SORUN Modern çağın yoğun koşuşturmacası içerisinde pek çoğumuz yorgun olduğumuzu söylüyoruz ama hekime görünmeyi genellikle aklımızın ucundan bile geçirmiyoruz. Hele de havaların soğuyup güneşin yerini iyiden iyiye yağmura bıraktığı bugünlerde her 3 kişiden 2’sinde yorgunluk görülüyor. Yorgunluk hali sabahları zor uyanma, işe gitme isteksizliği, tüm gün uyku halinin devam etmesi ve yemeklerden sonra daha da uyku ihtiyacının artması şeklinde olabiliyor. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Kerim Çıkım “Elbette kısalan günler, hava sıcaklığının değişmesi, okulların açılması ve iş temposunun artması bu şikayetleri artırmakta ancak bazı hastalıkları da unutmamak gerekli. Bahar yorgunluğu ile karışabilen hastalıkların başında tiroit hastalıkları, kansızlık, vitamin eksiklikleri, insülin direnci ve hipoglisemi ile kalp ve damar hastalıkları gelmekte. O nedenle yorgunluğunuz hele de 2 ayı aşmışsa mutlaka hekime görünmeniz gerekir” diyor. Dr. Kerim Çıkım, sonbahar yorgunluğuyla karışabilen 6 sorunu anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
8 1
Tiroit hastalıkları Sabahları kalkmakta zorlanıyorsanız, uykunuzu alamamış gibi hissediyor, gün içerisinde sürekli ‘akşam olsa da eve gidip uyusam’ diyorsanız tiroit hastalığınız olabilir. Yine ‘su içsem yarıyor!’ diyeceğiniz şekilde kilo veremiyor üstelik alıyorsanız ya da kabızlık ve cilt kuruması, aşırı üşüme ya da sürekli terleme gibi şikayetleriniz varsa mutlaka hekime görünmeniz gerekiyor. Ülkemizde her 3 kişiden bir’inde görülen tiroit hastalıklarının belirtileri çoğu zaman göz ardı edilip, günlük yoğun koşuşturmaca arasında bu şikayetler için hekime gitme ihtiyacı duyulmayabiliyor. Oysa ihmal edilen ve tedavisine başlanmamış tiroit hastalıkları ileride kalp yetmezliği ve kemik erimesi gibi sorunlara yol açabiliyor.
8 2
Anemi Çabuk yoruluyor, bir iş yaparken zorlanıyor hatta nefes nefese kalıyorsanız, hissettiğiniz çarpıntı sıklıkları arttıysa kansızlık belirtileri olabilir. Önceden demir, vitamin B12, folik asit tedavileri almış ve sonra bırakmışsanız anemiden şüphelenmeniz gerekir çünkü kansızlık tekrarlayabiliyor. Ülkemizde her 4 yetişkinden 1’inde görülen kansızlık; tedavi edilmediğinde kan hastalıkları gibi sorunlara yol açabiliyor. Zaman geçirmeden hekime görünmenizde fayda var.
8 3
Vitamin eksiklikleri Kendinizi enerjisiz, bir iş yapmaya isteksiz hissediyorsanız, saçlarınız daha çok dökülmeye başladıysa, tırnaklarınız güçsüz ve daha kolay kırılıyorsa nedeni özellikle B12, D vitamini ve folik asit eksikliği olabilir. Hele de bu şikayetler günden güne artıyor ise mutlaka tetkik yaptırmanız ve hekimin önerileri doğrultusunda vitamin takviyelerinizi aksatmadan kullanmanız gerekiyor. Aşırı doz vitamin alımı toksikasyona yani zehirlenmeye yol açabileceğinden hekime görünmeden kullanmayın.
8 4