Sonbaharda sağlığınız için yapmanız gerekenler!

Mevsimler değişirken beslenme şeklimizde de değişiklik yapmamız gerekir mi? İşte sonbaharda sağlık için yapmanız gerekenler!


Mevsimler değişirken vücudunuzun ihtiyaçları da değişiyor.

Günün aydınlık ve karanlık periyodlarındaki değişiklikler vücudunuzun biyolojik saati olarak nitelendirilen sirkadiyen ritmini etkiliyor.

Yapılan araştırmalar, insan genlerinin bir kısmının sirkadiyen ritimden etkilendiğini ve bu etkinin vucüt ağırlığını etkileyebileceğini söylüyor. Sirkadyen ritimden etkilenen bu genlerin bir çoğu adiponektin gibi vücudun insülin hassasiyetini ve yağ yakımını etkileyen hormonların baskısı altında kalıyor.

Vücudunuzun mevsim geçişlerinden etkilenmemesi ve 24 saatlik düzeninin bozulmaması için sonbaharda sağlık için yapabileceğiniz şeylerin bir listesini hazırladık.

İste sonbaharda sağlık için yapabilecekleriniz!
8 1

Yazdan sonbahara geçerken D vitamini takviyesi almayı ihmal etmeyin.
Güneşli yaz mevsiminde bile, birçok kişi yeterli D vitamini alamıyor.

Güneş ışığı vitamini olan D vitamini takviyesi, kış depresyonunuzu tedavi etmese bile, vücudunuz yeterli güneş ışığına maruz kalmadığı günlerde kan seviyenizi en yüksekte tutacaktır.

D vitamini ayrıca kemik sağlığınız için de oldukça önemli. Mümkün olan en yüksek seviyelerde tüketilen D vitamini bazı kaser tipleriyle mücadelede de yardımcı oluyor.

Bu sağlık faydalarının yanında D vitamini bağışıklık sistemini güçlendirerek grip sezonunu kolay atlatmanızı ve kolay kilo vermenize yardımcı olur.
8 2

Kilonuzdaki değişiklikleri sonbahardan, bahar dönemine kadar takip edin.

National Institutes of Health'in yaptığı araştırmalarda Eylül-Ekim ve Şubat-Mart arası insanlar ortalama yarım kilo alıyor. Bu kilo artısı ortalama 2,5 kiloya kadar çıkabiliyor.

Yıllar içinde büyük bir kilo artışına neden olan bu görünmez kilolarınızı takip ederek mevsim geçişlerinde formunuzu koruyabilirsiniz.
8 3

Yazdan sonbahara geçerken uzak durduğunuz karbonhidratlara, beslenme biçiminizde daha fazla yer vermelisiniz.

Artık hava daha erken kararmaya başlayacak ve bu sizi hafif bir bunalıma sürükleyebilir. Sonbahar depresyonundan kendinizi korumak için biraz karbonhidrat tüketmek faydalı olabilir.

Bunun nedeni karbonhidrat tüketildiğinde salgılanan insulinin beyne triftofan iletme özelliğinden kaynaklanıyor olabilir. Triftofan kimyasalı beyninizdeki sinir uçlarında mutluluk hormonu serotonin üretilmesini sağlıyor.

Beyninizde ne kadar serotonin üretilirse, kendinizi o kadar mutlu hissedersiniz!
8 4