Japonya’da IUHW (International University of Health and Welfare) Üniversitesi’nde yapılan bir çalışmaya göre, düzenli domates suyu tüketilmesinin sperm kalitesini artırıyor.

5 2

Sperm sayı ve hareket bozukluğu saptanan bir grup infertil erkek üzerinde yapılan bu araştırmaya katılan ve 6 hafta boyunca günde yaklaşık 190 gram domates suyu tüketen kişilerin sperm hareketinde anlamlı artış ve lökosit hücrelerinde de azalma görüldü.

5 3

Domates suyunun içinde bulunan bol miktardaki likopen çzellikle oksidatif stres yaratan toksik maddelerden koruyucu etkiye sahip. Öte yandan likopen kalp hastalıkları, damar sertliği, kanser ve sinir sistemi hastalıklarında tedaviye destek olarak öneriliyor.



5 4

Likopenin sperm fonksiyonlarında etkili rol oynamasının bir göstergesi de, testislerde likopen miktarının çok yüksek olmasından kaynaklanıyor. Günde toplam 4 mg likopen kullanılmasının sperm parametrelerinde düzelme yaptığı başka çalışmalarda da ortaya çıktı. Domates suyu alımı da sperm sıvısında likopen miktarını anlamlı derecede artırır. Likopenin bir diğer faydası, seminal sıvıda lökosit sayısını azaltması.

5 5