Acıbadem Hastanesi uzmanlarının bu konudaki uyarıları ise şöyle: Dünyada en önemli referans merkezlerinden biri olarak gösterilen Amerikan Spor Hekimliği Derneği'nin belirlediği spora başlamadan önce sağlık kontrolü gerektiren 7 risk faktörü... -Aile öyküsü (Aile bireyleri arasında kadınlarda 65, erkeklerde ise 55 yaşından önce kalp nedeniyle ya da bilinmeyen bir sebeple ölüm olması), -Sigara kullanımı, -Yüksek tansiyon (140/90mmHg üzeri tansiyon), -Dislipidemi (Kolesterol > 200 mg/dl, LDL > 130 mg/dl, HDL<40 mg/dl)(HDL’nin 60 mg/dl’nin üzerinde olduğu durumlarda bu risk faktörü olmaktan çıkıyor), -Bozulmuş açlık glikozu (>100 mg/dl), -Obezite, -Hareketsizlik.
5 2
Spora başlamadan önce yaptırılabilecek testler 1-Kardiyovasküler testle kardiyo egzersizlere dayanıklılık araştırılır İdeal bir egzersizin kişiye özel olması gerekir. Bir egzersizin kişiye özel olabilmesi içinse bazı testler şarttır. Bunlardan ilki kardiyovasküler testtir. Bu testte kişi yürütülürken ya da bisiklet sürerken kalbinin bu egzersizlere verdiği cevaba bakılır. Çıkan sonuçlara göre kişilerin egzersiz sırasındaki kalp hızı, yürüme hızı, süresi ve sıklığı belirlenebilir
5 3
2-Kuvvet testiyle kas gücü ölçülür Kişiye özel egzersizler için yapılan ikinci test kuvvet testidir. Bu testle özel aletlerle özellikle büyük kasların kuvveti saptanır. Çıkan sonuçlar etkin kuvvet antrenmanı planlanmasına olanak sağlar.
5 4
3-Esneklik testiyle eklem ve kasların esneklik derecesi saptanır Üçüncü test esneklik testidir. Bu testle kişinin büyük eklemlerinin/kaslarının esnekliğine bakılır. Örneğin, uzan-eriş testi ile bacak arka kasları ve gövde değerlendirilirken, diğer eklemler de benzer şekilde bazı testlerle değerlendirilir. Özellikle etkilenmiş yerler saptanır ve bunlara özel çözüm üretilmeye çalışılır.
5 5