Egzama neden oluyor? Günümüzde halen egzamanın oluşma sebebinin kesin olarak bilinmediğini söylemek mümkün. Ancak bu hastalığı tetikleyen bir takım faktörler bulunuyor. Kullanılan ilaçlar, cilde temas eden temizlik maddelerinin içindeki kimyasallar veya kozmetik ürünleri, egzama nedeni olabilir. Egzamanın diğer bir nedeni de mikroorganizmalar.
6 3
Egzamanın belirtileri Egzama belirtileri arasında; dokuda kızarıklık, şiddetli kaşıntı, deride pullanma, kabuklanma, kepeklenme, kabarcık ve doku çatlaklarından gelen sızıntı gibi bulgular sayılabilir. Her bulgu bir evre olarak görülebileceği gibi, bu bulgulardan birinin belirginliğiyle de hastalığın seyri devam edebilir. Akut egzamalarda daha çok kaşıntı ve akıntı görülüyor, kronik egzamalarda ise şiddetli kaşıntı, kabarcık oluşumu ve pullanma. Kaşıntının ardından, çevresi kabarcıklı oval şekillerin görülmesi de muhtemeldir. Bu belirtiler vücudun her bölgesinde görülebilir.
6 4
Tedavi edilebilir mi? Akut egzamanın ilaçla tedavisi mümkün. Haricen kullanılabilecek kremler ya da oral yöntemle alınabilecek kapsüller akut egzamanın tedavisinde kullanılır. Kronik egzamaların ise tetikleyici etkenleri bastırılarak dönemsel iyileşmeler sağlanabilir. Kronik egzama hastaları, egzamayı tetikleyici faktörlerden olan stres ve uykusuzluktan uzak durmalıdır. Kimyasal hiçbir maddenin cilde temas etmemesi gerekir. Özellikle deterjan, sabun ve parfümler egzamalı bölgenin zarar görmesine sebep olacaktır. Asit özelliği fazla olan sebze ve meyvelerin (özellikle limon ve domates) egzamalı bölgeye temas etmemesi de önemli. Egzama belirtileri görüldüğü takdirde tedavi sürecini başlatmak üzere bir uzman dermatologa başvurmalı. Tedavi yöntemleri farklı olsa da tüm egzamalar için derinin bozulmuş yapısını düzeltmek amaçlanır.
6 5
Aşırı titiz kadınlar dikkat! Egzama genellikle bebeklerde, alerjik kişilerde, stresli kişilerde, titiz olan ve temizliğe aşırı düşkün kişilerde veya belli meslek gruplarında (inşaat işçisi, kuaför gibi) daha sık görülebilir. Ev kadınları ve bazı meslek gruplarında eller daha sık tutulum gösterir. Egzamayı tetikleyici faktörler; alerjiye yatkın kişilerde temas edilen temizlik ürünleri, kozmetikler, kişinin alerji gösterdiği bir maddeyle teması (nikel, deterjan, boya maddeleri vb.), terleme, havanın soğuması ve derinin kuruması, yediği içtiği gıdalar, vücutta bir enfeksiyon varlığı ve sigara alışkanlığı olabilir.
6 6