Kronik hastalıklar Araştırmalara göre diyabet, Alzheimer, nörolojik bozukluklar, otoimmün bozukluklar, Wilson hastalığı, yaşlanmaya bağlı dejeneratif hastalıklar, kognitif (algı, hatırlama, hayal, düşünme, muhakeme, yargılama gibi bilişsel durumlar) yetersizlik ve damar sertleşmesi gibi problemlerin çinko eksikliği ile ilişkili olduğunu gösteriyor. Araştırmacılar, çinko ile birçok kronik hastalık arasında ilişki olduğunu söylüyor. Bunun nedeni ise çinkonun bağışıklık fonksiyonları ile sağlıklı hücre büyümesinde kritik role sahip olması. Çinko eksikliğine bağlı olarak, kronik hastalık riskini artıran oksidatif stres ve inflamasyonda da artış gözlemleniyor.
9 2
Büyüme bozukluğuna yol açıyor Çinko eksikliğinin belki de en büyük etkisi çocuklarda gözlemleniyor. Hücre büyümesi açısından çinkonun önemini büyük. Bu özelliğinden dolayı, çocuklarda çinko eksikliği büyüme bozuklukları ile sonuçlanabiliyor.
9 3
Duyma problemleri Çinko eksikliği, diğer duyularda da problemlere yol açabilir. Bazılarında duyma kaybı bulunan 100 hasta üzerinde yapılan bir araştırmada, kişilerin yüzde 12’sinde çinko eksikliği olduğu ve bu kişilerde duyma kaybının daha yüksek seviyelerde bulunduğu anlaşılmış. Bir diğer araştırmada ise duyma kaybının çinko takviyesi ile tedavisi hedeflenmiş. Elde edilen sonuçlara göre, kendilerine çinko takviyesi uygulanan kişilerde duymada önemli artış meydana gelmiş. Çinkonun bu etkisinin, iç kulaktaki oksidatif stresi azaltan, antioksidan ve antiinflamatuvar özelliklerinden kaynaklandığı düşünülüyor.
9 4
Yiyeceklerden tat alamamak Bağışıklık sistemi sağlığı ve hücre büyümesinin yanısıra çinko, tat ve koku duyuları için de kritik rol oynar. Çinko eksikliği oluştuğunda, yemeklerin tatları farklı gelmeye başlar. Özellikle 60 yaş üzerindeki insanlar çinko eksikliği riski ile karşı karşıya olduklarından, yemeklerin tatları eskisi gibi gelmeyebilir.
9 5